Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Йод для кімнатних рослин як підживлення: користь і застосування

Навіть якщо на вулиці земля вже вкрита товстим шаром снігу, вдома на підвіконні, любителів квітів, чекають зелені вихованці. Піклуватися про кімнатні рослини не менш цікаво і не простіше, ніж про помідори на грядках або квіти на дворових клумбах, інформує Ukr.Media.
Швидше навіть навпаки, оскільки кімнатні рослини перебувають у тісних горщиках з невеликою кількістю землі, вони постійно відчувають нестачу поживних речовин. Заповнити такий дефіцит - основне завдання тих квітникарів, які хочуть, щоб їх зелені вихованці добре росли і цвіли.
Домашнім рослинам, як ніяким іншим, необхідна регулярна підгодівля. Сьогодні на ринку представлений великий вибір органічних і мінеральних добрив, різної вартості. Але багато людей воліє йод в якості добрива.
Властивість мікроелемента
Йод, як елемент Таблиці Менделєєва, не дуже поширений на Землі. А в чистому вигляді, як хімічний елемент, він практично не зустрічається. В основному, у складі яких-небудь з'єднань.
Значний вміст йоду виявлено в певних морських водоростях, з яких його і синтезують. Є він і в інших рослинах, але в значно менших пропорціях.
Для більшості рослин йод не є життєво необхідним мікроелементом, однак, його наявність позитивно позначається на всіх процесах життєдіяльності насаджень.
Вони швидше ростуть, найчастіше цвітуть, дають більший урожай і рідше хворіють. Таким чином, підживлення домашніх квітів за допомогою йоду - необов'язкове, але дуже бажане для зелених вихованців.
Зате йод - це елемент, який необхідний тваринам і людям. За словами вчених, в людському організмі в більшості випадків його бракує. Про це свідчить те, наскільки швидко жовтий антисептик всмоктується, потрапляючи на шкіру.
Від нестачі йоду у людини розвиваються хвороби щитовидної залози, з'являються і інші діагнози.
Для того, щоб підвищити вміст цього мікроелементу в організмі, люди п'ють вітаміни та йодовмісні комплекси, а також намагаються вживати в їжу продукти, що містять цю речовину. І тут дуже важливе значення має підживлення домашніх фруктів і овочів розчином йоду. Оскільки даний елемент практично повністю всмоктується з споживаної людиною їжі і засвоюється організмом.
Допомога рослинам
Йод входить до складу мінеральних добрив і спеціальних йодовмісних комплексів. Вони використовуються для передпосадкової обробки насіння, в тому числі і домашніх квітів, а також для позакореневих підживлень.
Основне джерело йоду у звичайному, необроблюваному ґрунті - атмосферні опади.
Туди, в свою чергу, мікроелемент потрапляє переважно з морів і океанів, при випаровуванні води з поверхні або розбризкуванні хвиль. Після цього йод повертається на землю з дощем або снігом. Такий же кругообіг корисних речовин можна влаштувати і для ваших кімнатних рослин. Для цього добриво потрібно розвести у воді і розбризкати на листя домашніх квітів. Вчені довели, що рослини здатні навіть поглинати йод з атмосфери. Тому така підгодівля безсумнівно дасть результат, навіть якщо не потрапить у грунт.
Рецепт розчину
Користь йоду для людини, тварин і рослин неодноразово доведена вченими. Однак, це лише в тому випадку, якщо дотримувати дозування. Якщо ж перевищити граничний вміст даного елементу, добриво може стати токсичним і небезпечним для будь-якого живого організму, у тому числі і для ваших кімнатних рослин.
Наукою доведено, що рослини починають краще рости, коли їх підгодовують розчином, вміст йоду в якому дорівнює 0,1 мг на кілограм. Проте, коли вміст даної речовини досягає половини або одного міліграма на кілограм, ефект стає прямо протилежним. Добриво перетворюється на отруту.
Отриманим розчином варто обробити і насіння, перш ніж висаджувати його в землю. Це довели відповідні дослідження в одному з сільськогосподарських інститутів ще в тридцяті роки двадцятого століття.
Досліди використання розчину йоду
Багато дачників і квітникарі-аматори вже випробували дані рецепти на практиці. Вони постійно вели спостереження над піддослідними культурами і ретельно фіксували результати в зошиті. Після чого, дані спостереження потрапили на сторінки Інтернету.
Якщо вірити експериментаторам - любителям кімнатних рослин, то їх домашні квіти дуже бурхливо відреагували на підживлення розчином з йоду. Дане добриво настільки припало їм до смаку, що ті стали швидше рости, розвиватися, цвісти і практично перестали хворіти.
Антуріум, який втратив все листя і, за словами господині, просто пропадав, буквально воскрес із мертвих. Його раз у тиждень поливали розчином, що складається з двох літрів води і двох крапель добрива. Через 6 тижнів у квітки з'явилося нове листя, а через три місяці він перетворився на квітучий кущ.
Гладіолуси і Ротики позбавилися від іржі, а хризантеми стали менше страждати від шкідливого впливу нематод.
У всіх інших квітів листя стало пишніше і яскравіше, бутонів з'явилося більше й цвіли вони довше.
Що стосується садово-городніх культур, то вони збільшили свою врожайність. Крім того, в самих плодах підвищився вміст йоду, що позитивно позначається на здоров'ї тих людей, які їх з'їли. Урожай став містити більше вітаміну С, у зв'язку з чим покращився і його смак.
Яким чином йод впливає на ріст, розвиток, покращує цвітіння і плодоношення, поки точно не відомо. Вчені вважають, що цей елемент бере участь у регулюванні функціонування ферментних систем, тим самим покращуючи обмін речовин квітів та інших зелених насаджень. Так чи інакше, але в користі підживлення кімнатних рослин йодом сьогодні мало хто сумнівається.
Проте, не можна забувати і про можливі негативні наслідки у випадку недотримання дозування мікроелементу. Готуючи добриво для своїх зелених підопічних, слід витримувати потрібні пропорції. Тоді кімнатні квіти завжди будуть радувати вас зеленим листям і яскравими бутонами, а дачні посадки багатим і корисним урожаєм. 




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.