Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Різдвяне диво: як зробити вертеп своїми руками


7січня ми будемо святкувати Різдво Христове. Як доторкнутися до чуда Різдва? Напередодні цього свята за сімейним столом розкажіть дитині легенду про народження Христа, а після запропонуйте зробити своїми руками вертеп (від латинського praesepe – “ясла”, “годівниця для худоби” ).
Не існує строго встановлених розмірів вертепу і кількості дійових осіб, проте в ньому обов’язково повинні бути ясла, де лежить немовля Ісус, фігури Йосипа і Діви Марії, схилені над яслами, овечки, віл і ослик. Ці персонажі були не просто фігурками-ляльками (в них не грали) – вони були символами Різдва.
Традиційно їх робили об’ємними, з дерева, тканини, або плоскими з картону, в один або кілька рівнів. Фігури могли пересуватися, зображуючи тематичні сцени.
Нам знадобиться коробка середнього розміру, яку можна обклеїти кольоровим папером, а краще тканиною. Для зовнішнього боку виберемо темно-синій колір, для внутрішньої – червоний, для підлоги – коричневий.
В глибині коробки розташуємо наших героїв – ясла (маленьку коробочка з сухою травою або соломою), праворуч – Марію, зліва – Йосипа, навколо ясел – тварин, на передньому плані – пастухів з палицями в руках. Поруч або зверху під дахом розмістимо ангела. Героїв зліпимо з пластиліну або солоного тіста.

Фігурка Діви Марії буде в червоному одязі, колінопреклонною (меншого розміру) – в покриві зеленого кольору. Фігурки Йосипа і пастухів будуть більшого розміру, пастухам дамо в руки палицю (з палички, трубочки відповідної товщини), а на голову поверх покриву скачаємо джгут.
Ясла можна зробити не тільки з коробочки, а також з пластиліну, виїмку в яслах – фалангою пальця. Фігурки Трьох Царів повинні бути в яскравому одязі, і джгути на їх головах теж яскраві, з пластилінових кульок і “ковбасок”. Легшого ангела зробимо з паперу.
Вертеп можна також змайструвати з картонного прямокутника, який зігнути так, щоб нижня частина була більше верхньої. Верхню частину закруглити, приклеїти до неї картонну смугу-небосхил за допомогою гарячого клею або скотча. Небосхил повинен бути темно-синього кольору, на нього приклеїмо жовті зірочки.

Основою для фігурок персонажів послужить паперовий конус із зрізаною верхівкою. Для голови використовуємо дерев’яні намистини великого розміру, руки також виріжемо з картону. Для покриву знадобляться шматочки тканини, для тварин – палички, нитки, намистини.
Вертеп з картону зробимо по викрійці-шаблоном. Хлів і героїв роздрукуємо на принтері, наклеїти на щільний папір і розфарбуємо.

Якщо до основи кожної фігурки приклеїти прямокутник, вони зможуть самостійно стояти.
Якщо знайдете кольоровий принтер, вертеп одразу вийде кольоровими. Потрібно буде тільки вирізати всі елементи.
Ще різдвяний вертеп можна зробити з фетру, флісу, пряників, готових наборів з фігурок.
Оригінальним буде і вертеп “витинанка” – вирізаний з допомогою макетного ножа з щільного паперу. Фігурки також можна вишити і обтягнути ними картонну основу або зв’язати в техніці амігурумі.
Для освітлення використовуємо маленьку лампочку або ялинкову гірлянду, яку будемо включати вечорами.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.