Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

В Україні заборонять одночасно отримувати пенсію і зарплату

Черговим сюрпризом для українських пенсіонерів від уряду стануть нові правила отримання виплат: зокрема, одночасно не можна буде отримувати пенсію і працювати. Пише market.korupciya.com
«Після проведення пенсійної реформи, коли пенсія стане достатньою, потрібно встановити правило – або ти працюєш, отримуєш зарплату і виходиш на пенсію трохи пізніше, але пенсія у тебе буде більше. Або ти йдеш відразу і отримуєш пенсію, але не працюєш », – пояснює міністр соціальної політики Андрій Рева.
Які ж нововведення передбачає пенсійна реформа?
Перш за все буде введена автоматична норму про щорічний перерахунок пенсій для захисту від інфляції: з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менше, ніж на 50% від зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% від індексу споживчих цін.
 
По-друге, закон не передбачає підвищення пенсійного віку, але вводить нові вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу; при стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки; якщо стаж «не дотягує» до 15 років – в 65 років; в той же час люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років, а розмір допомоги визначатиметься, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.
Усі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на один рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 роки для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. Один рік стажу варто 16 тисяч 896 грн. Можна купити до п'яти років стажу, п'ять років обійдуться потенційному пенсіонерові в 84 тисячі 480 грн.
І найголовніше – розмір пенсії кожного громадянина України, відповідно до закону, буде розраховуватися за формулою: Розмір пенсії = Сз х Ікз х Кс, де Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за три роки перед зверненням за призначенням пенсії, Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.
 
Базова середня зарплата для розрахунку пенсій становіме 3 тис. 764, 6 грн., Що майже втричі більше, ніж до реформи – 1 тис. 197 грн. Мінімальний розмір пенсії встановлений на рівні 1 тис. 452 грн., Що на 140 грн. більше, ніж було до прийняття закону. Також в рамках закону скасована 15-процентного зменшення пенсій для 500 тис. працюючих пенсіонерів.
 




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.