Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Івана Купала: заборони, обряди та прикмети літнього свята

Вже буквально через кілька днів настане один з найзагадковіших і непередбачуваних в циклі літніх свят — Купальська ніч або Іванів день (хоча в народі його частіше називають Івана Купала).


Свято приурочене до літнього сонцестояння, адже за старим стилем календаря він припадав на 20-21 червня, інформує Ukr.Media.
Після прийняття християнства люди не відмовилися від цього свята, а навпаки, приурочили його до дня Іоанна Хрестителя (за старим стилем припадає на 24 червня, а за новим — на 7 липня). Адже за церковним календарем 7 липня всі православні християни відзначають Різдво Івана Хрестителя, який охрестив Ісуса Христа.
Але так як давні язичницькі слов'янські та християнські традиції тісно переплетені в народній культурі, є важливі приписи про те, що робити, а також про те, що категорично заборонено на Івана Купала -2018.
Свято Івана Купала у 2018 році
Редакція «Так Просто!» пропонує тобі дізнатися заборони, обряди та прикмети на Івана Купала-2018. Це свято овіяне безліччю історій, легенд, міфів і навіть страшилок!
Традиційно Івана Купала пов'язане з безліччю обрядів та ворожінь. Тому, майже кожен, хто хоч раз відзначав це свято знайомий з ними. Але, мало хто чув про заборони на Івана Купала. А їх досить багато!
Заборони та повір'я на Івана Купала
Наші предки вважали, що ніч з 6 на 7 липня — одна з найзагадковіших в році!
За повір'ям, саме в цей день прокидається вся лісова нечисть: змії, водяники, русалки, відьми і багато інших. Тому в ніч на Івана Купала не можна було спати.
А ще купатися, тому що з води можна було не вибратися. Особливо це стосувалося вагітних, дітей і старих. Саме їм найбільше заборонялося підходити до води в цей час.
Пояснювалося це тим, що водяна нечисть може дуже сильно нашкодити слабкому організму.
Крім того, в цей день не можна продавати, віддавати, брати в борг. Це може призвести до нещасть і бідності всієї родини.
Навіть якщо ти помітиш великі гроші просто на вулиці, то, за повір'ям, краще пройти мимо.
Ну і гумористичний пункт, на думку автора даної статті, на Івана Купала дівчина, яка не побувала біля багаття вважалася — відьмою.
А ще існує повір'я, що на Івана Купала можна знайти щастя, багатство, здоров'я і любов. Потрібно лише здійснювати всі обряди і слідувати купальським традиціям правильно.
Обряди на Івана Купала
Наші предки вірили, що з 7 липня і до Ільїна дня (2 серпня) водойми покидала вся нечисть.
Однак саме в ніч на Івана Купала вода ставала цілющою і люди могли очистити свої тіла від негативу і наповнитися красою і здоров'ям. На світанку, 7 липня, треба вмитися росою і тоді молодість і здоров'я будуть з тобою дуже довго.
Ще один пов'язаний з водою обряд — пускання на воду вінків. Чим більше трав дівчина в нього вплітала, тим краще!
Якщо запущений на воду вінок швидко відпливає від берега, тим краще це говорить про майбутнє сімейне життя дівчини: довге і щасливе життя або вдале заміжжя. Потоплений ж вінок означає, що в цьому році дівчина не вийде заміж або ж її суджений розлюбить.
Ще один ритуал на Івана Купала — справжня лазня з віниками з цілющих трав, зібраних напередодні ввечері.
Такі віники називають Іванівськими і мають вони просто чудодійні лікувальні властивості. Якщо паритися з таким віником — проблем зі здоров'ям не буде весь рік. А можна просто повісити вінок із засушених купальських трав у себе в квартирі і щастя від тебе ніколи не відвернеться!
В ніч на Івана Купала прийнято розпалювати на березі водойми багаття і стрибати через нього. За традицією вогонь у багатті в цей час вважався очищуючим.
А ще в цих вогнищах прийнято спалювати одяг хворих людей, адже згідно з повір'ям цей ритуал очищення допоможе позбутися від хвороб.
Рада редакції
У народній культурі слов'ян Івана Купала має величезне значення, тому й традиції цього дня дуже великі, зачіпають всі сфери життя.
Звичайно, православна церква не схвалює це язичницьке свято, тому вірити і приймати традиції Івана Купала — залежить тільки від тебе і твоїх поглядів на світ. У будь-якому випадку, ти дізналася для себе щось нове, щось взяла до уваги, а від чого-то просто посміялася.
Автор статті бажає тобі радіти кожному новому дню і жити в своєму темпі з любов'ю і вдячністю за все, що з тобою відбувається!
Якщо тобі була корисна ця стаття, поділіться нею зі своїми друзями у соцмережах.

https://ukr.media




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.