Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому влітку виникає безсоння та як його позбутися - поради закарпатського терапевта

Влітку, під час спеки, у багатьох людей нерідко виникають проблеми зі сном. У когось просто збивається режим, а хтось і зовсім не може спати. Чому так стається? Що можна зробити для того, аби сон нормалізувався? Чи обов`язково приймати снодійні препарати, вживання яких часто лякає людей, адже вони бояться звикнути засинати лише з допомогою пігулки? Про це ми розпитували ужгородську лікарку Єву Попович.

Відомо, що безсооння — це порушення сну, зумовлене ослабленням гальмівного процесу в корі головного мозку, нерідко воно є симптомом багатьох хвороб. Однак влітку виникає часто і як самостійне явище, адже нерідко ми не можемо заснути просто через спеку, а потім режим збивається і така ситуація продовжується тривалий час. Чи можна щось із цим вдіяти?

Єва Попович зазначає, що порушення сну – досить поширена проблема. На поганий сон скаржиться 15% дорослого населення а 10% вживають снодійні препарати, особливо ситуація загострюється влітку. Найбільше це стосується людей старшого віку, адже з віком значно більше людей починають приймати такі медичні засоби.

За словами лікаря-терапевта, порушення сну (інсомнія) бувають первинні, не пов’язані з патологією внутрішніх органів, або вторинні, які виникають унаслідок інших захворювань. Якщо мова йде про безсоння саме влітку - із ним упоратися набагато простіше, ніж із інсомнією, яка виникає унаслідок якоїсь хвороби.

"Симптоми порушень сну також можуть бути різні. Але, якими б вони не були, за короткий період часу безсоння може призвести до змін емоційного стану, уважності й працездатності людини, тому з цією проблемою потрібно робити щось одразу, як тільки ви її помітили. У дітей шкільного віку через безсоння виникають проблеми з навчанням. Буває й таке, що пацієнт звертається до лікаря зі скаргами на погане самопочуття, не підозрюючи, що воно зумовлене порушенням сну", - зазначає Єва Попович.

Для того, аби вилікувати безсоння, не обов`язково одразу приймати снодійні препарати. Спершу можна виконата кілька простих речей, які можуть покращити ваш сон, а якщо це не допоможе - звернутися до лікаря, який і призначить вам за потреби необхідний препарат. Спершу пропонуємо вам кілька нескладних порад, які можна виконати для покращення сну.

1. Харчування. Влітку варто вживати різні вітаміни у вигляді сезонних овочів та фруктів. Також лікар не рекомендує їсти "важку" їжу. Щоб не було проблем зі сном, рекомендується проводити останній прийом їжі за день за 4 години до того, як підете спати.

2. Вода. Дієтологизазначають, що норма води в день - 30 мл на 1 кг ваги. Влітку ця кількість зростає через спекотну погоду. За півгодини до сну рекомендується випивати склянку рідини, щоб вночі спати спокійно і не прокидатися від спраги. Також добре просто залишити на тумбочці біля ліжка стакан води, який буде випаровуватися, і зволожувати повітря.

3. Спорт. Активним спортом рекомендують займатися за 4-5 годин для сну, так як вправи провокують неспання. Кращий варіант для хорошого сну - розтяжка, яка налаштує на сон і заспокоїть.

Будьте здорові, бережіть себе та близьких!





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.