Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Звідки в Ужгороді взялися греки

Як описує Йосип Кобаль, приїхали вони до нас із Угорщини. І так їм сподобався Ужгород, що вирішили залишитись тут назавжди.
«Десь у першій половині ХVІІ століття з міста Токай до Ужгорода на вовняні ярмарки почали все частіше навідуватися грецькі купці, – наголошує він. – Писемні джерела фіксують перших греків в Ужгороді уже в другій половині ХVІІ століття. Під час перепису 1690 року у місті нараховувалося 6 крамниць, власниками яких були саме греки. А згодом на постійне місце проживання до Ужгорода прибуло близько 35 грецьких родин. Вони придбали в центрі міста будинок для крамниці, а в кінці вулиці Волошина – земельний наділ для будівництва власної церкви. Серед грецьких родин зустрічаємо різні за походженням прізвища: угорські – Чука, Медве, Сотмарі; грецькі – Жупонят, Графіоді, Паун, Дімо; українські – Мігаліський, Галицький, Попович, Коста (був одним із ініціаторів будівництва грецької церкви) та сербські – Йованович, Болярич».
Згодом вони так злилися з місцевим населенням, що про свої грецькі корені мало хто з сучасних ужгородців вже знає. А вони є, бо греки нікуди з міста не виїхали.
Грецька колонія почала занепадати економічно у першій половині ХІХ століття, не витримуючи конкуренції з боку єврейських торговців. До того ж асиміляційні процеси призвели до майже повного зникнення ужгородських греків, які на початку ХХ століття були представлені тільки однією жінкою.

zakarpatpost.net




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.