Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Кожен справжній закарпатець має об‘їхати всі Карпати за своє життя

Про це на своїй сторінці в мережі Фейсбук розповів туризмознавець Федір Шандор.

Західні Карпати — найбільш висока і широка частина Карпат. Розташована в Чехії, Словаччині, Польщі та Угорщині. Довжина бл. 400 км, ширина понад 200 км, найвища вершина словацьких Карпат до 2 655 м (Герлаховський штит у Татрах). Поділяються на дві основні частини — Зовнішні Західні Карпати (північна частина) та Внутнішні Західні Карпати (південна частина). Простягаються від Моравської брами (на заході) до Лупківського перевалу (на сході).

Гори складаються з багатьох хребтів та ізольованих масивів, що мають загальний напрямок з південного заходу на північний схід.

На півночі простягаються середньовисотні хребти Західних Бескидів. Центральна частина Західних Карпат складається з ряду високогірних та середньогірських масивів (Татри, Низькі Татри, Велика Фатра та інші), складених переважно гранітами, гнейсами і іншими кристалічними породами, а також вапняками, і розділені глибокими улоговинами. Для верхньої частини гір характерні альпійські форми рельєфу, льодовикові озера.

Південну частину Західних Карпат утворюють середньовисотні плосковершинні масиви, складені як кристалічними, так і вулканічними породами і вапняками (Словацькі Рудні гори, Шт'явницькі гори , Бюкк, Матра та інші).

На нижніх частинах схилів — широколистяні та змішані ліси (переважно дубові і букові), на північних схилах і в середньогірській зоні Західних Карпат — змішані і хвойні, у високогір'ях — альпійські луки.

У заповідниках зберігаються лісова флора і фауна (трапляється ведмідь, благородний олень, сарна європейська, кабан дикий, вовк, рись та інші); найбільший з них — Татранський народний парк.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.