Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

46 корупціонерів були засуджені до обмеження волі

Ще 29-ох позбавили права обіймати певні посади. 475 засуджених відбулися штрафами. Ще 460 підозрюваним узагалі вдалося уникнути покарання
За даними аналітиків порталу «Слово і діло», у минулому році до судів надійшло 3776 обвинувальних актів стосовно корупціонерів. З них розглянули 1198 кримінальних проваджень. Засуджено 788 осіб. Але тюремні вироки отримали лише 188, пише газета “Експрес“.
46-ти корупціонерам присудили обмеження волі, 29-ох позбавили права обіймати певні посади. 475 засуджених відбулися штрафами. Ще 460 підозрюваним узагалі вдалося уникнути покарання.
Ми проаналізували Єдиний державний реєстр судових рішень і знайшли доволі скандальні вироки, які стосуються фактів хабарництва. Небезпечна відпустка: чим можна заразитися на курорті Отже, Дніпровський райсуд Києва розглянув справу щодо звинувачення арбітражного керуючого в отриманні хабара в особливо великих розмірах. У грудні 2015 року відбувся аукціон з продажу майнового комплексу підприємства-банкрута TOB “Тридента Aгpo”. Його виграло TOB “Тара Трейдінг”.
Але арбітражний керуючий, який мав оформляти документи за результатами торгів, поставив керівникові товариства-переможця умову: укладе договір купівлі-продажу та підпише акт приймання-передачі майна лише за 1,2 мільйона гривень хабара. Якщо ж вказаної суми не заплатять, то відмовить в оформленні необхідних документів. Директор товариства привіз усю суму хабара.
Правоохоронці затримали арбітражного керуючого “на гарячому”. Мічені кошти в нього вилучили, є відеодоказ. Однак обвинувачений в судовому засіданні зумів довести, що цих грошей до рук… не брав! Суд зауважив, що сторона обвинувачення не надала чітких доказів моменту передачі хабара. Відтак своїм вердиктом визнав арбітражного керуючого невинуватим і виправдав. 
Спеціаліст відділу обслуговування громадян підрозділу Пенсійного фонду в Лисичанську на Луганщині обіцяв за 200 тисяч гривень хабара вирішити питання призначення пенсії за віком місцевому мешканцю, який на неї підстав не мав. До своєї оборудки здирник залучив знайому інспекторку кадрів шахти імені Мельникова, яку відрекомендував працівницею Пенсійного фонду.
Жінка одразу поставила претенденту на пенсію умову — виплатити 30 тисяч гривень завдатку. Чоловік цю вимогу виконав, а через деякий час заплатив ще 100 тисяч гривень. Після отримання другої частини хабара чиновника затримали правоохоронці. Проти здирника та шахрайки порушили кримінальну справу.
Аби пом’якшити покарання, обоє уклали угоду з прокурором про визнання винуватості. А Лисичанський райсуд її затвердив. Згідно з вироком, чиновника з Пенсійного фонду та його спільницю позбавили волі на три роки з однорічним іспитовим терміном (тобто якщо впродовж одного року вони не порушуватимуть закон, то не сидітимуть у в’язниці).
Крім того, посадовець має сплатити 20,4 тисячі гривень штрафу, що в п’ять разів менше від отриманого хабара. …У травні минулого року Київський райсуд Полтави присудив п’ять років ув’язнення з конфіскацією майна чиновниці обласної Держекоінспекції, яка погоріла на хабарі. За матеріалами справи, у березні 2015 року громадський інспектор із охорони довкілля та заступниця начальника відділу екологічного контролю екоінспекції знайшли низку порушень у ландшафтному парку “Гадяцький”. Аби не притягувати до відповідальності лісничого, запропонували йому “вирішити” питання. Свої послуги оцінили у 20 тисяч гривень.
Щоправда, згодом зменшили таксу до 15 тисяч. Лісничий платити не став, а звернувся у поліцію. Здирників спіймали “на гарячому” за допомогою мічених купюр. Через рік громадський інспектор раптово помер. А його спільниця подала апеляцію, вимагаючи скасування вироку. Колегія суддів Апеляційного суду після заслуховування сторін дійшла висновку, що вирок першої інстанції взагалі несправедливий…
Відтак жінку виправдали і кримінальне провадження проти неї закрили.
“Багато суддів просто зі страху не готові ухвалювати жорсткі рішення стосовно хабарників, особливо з числа високопосадовців, — коментує ситуацію Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Ukraine. — І навіть на етапі визначення запобіжного заходу намагаються виносити максимально ліберальні рішення”.
“Щодня органи прокуратури, поліції та Служби безпеки затримують від восьми до 16 корупціонерів. Але далеко не по всіх обвинувальні акти доходять до суду. А з тих, що розглядають, лише п’ята частина чиновників потрапляє за грати, — констатує Дмитро Баклаєнко, голова ГО “По боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю”.
— Навіть у Китаї не вдалося повністю здолати це негативне явище, незважаючи на надто жорстокі заходи: за останні десять років розстріляно 20 тисяч чиновників і стільки ж ув’язнено. Але, як визнають самі китайці, корупція в них не подолана…”.
Микола ЗАВЕРУХА




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.