Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

З 1 липня вам не зобов'язані видавати здачу до копійки: у чому суть нових правил

З неділі, 1 липня, вступає в силу постанова Правління Національного банку України "Про оптимізацію обороту монет дрібних номіналів" від 15 березня 2018 року. Відповідно до нього, монети номіналами 1 коп., 2 коп., 5 коп. і 25 коп. не будуть чеканити в Україні і згодом будуть виведені з обігу. У зв'язку з цим банки і установи роздрібної торгівлі отримують повне право не видавати покупцеві/клієнту здачу до останньої копійки. 

Постанова Правління НБУ вперше в історії України вводить систему округлення загальних сум в чеках при оплаті за товари або послуги готівкою. Крім того, округлення сум повинно відображатися в актах про видачу грошей, які складаються при поверненні товару, і в інших подібних документах. 

Округлення сум відбуватиметься до останнього нуля, тобто в межах 10 копійок. Правила округлення ідентичні тим, яким навчають дітей в 5-х класах: якщо число (сума в чеку) закінчується на 1, 2, 3 або 4, округлення відбувається в меншу сторону. Якщо цифра в чеку закінчується на 5, 6, 7, 8 або 9 – округлення йде у більшу. 

Приклад округлення в меншу сторону (на користь покупця):

З 1 липня вам не зобов'язані видавати здачу до копійки: у чому суть нових правил

Приклад округлення в більшу сторону (на користь продавця):

З 1 липня вам не зобов'язані видавати здачу до копійки: у чому суть нових правил

Нові правила стануть помітні не відразу
Незважаючи на те, що нові правила готівкових розрахунків вступають в силу з 1 липня, більшість українців можуть помітити зміни ще не скоро. Справа в тому, що НБУ вирішив не виводити з обігу монети дрібних номіналів. Тобто копійки, які перебувають в обігу, залишатиметься чинним платіжним до повного зносу, обіцяють в Нацбанку. 

Це означає, що і після 1 липня покупці мають право розплачуватися дрібними монетами, а продавці зобов'язані їх брати. І навіть повинні видавати здачу такими монетами – якщо вони є в касі. В такому випадку ні про яке округленні чеків не йтиметься.

"Округлення застосовуватиметься тільки у випадках відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. Якщо у покупця є монети дрібних номіналів, він і надалі може розраховуватися ними, а якщо ці монети є у продавця, він може видати покупцеві здачу цими номіналами", – заявив на прес-конференції 26 червня директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

За інформацією НБУ, сьогодні в обігу продовжують перебувати 2,4 млрд монет по 1 копійці і 1,9 млрд двокопієчну монет, близько 1,9 млрд 5-копійчаних і 1,6 млрд 25-копійчаних монет.

Монет по 10 і 50 копійок, які продовжать карбувати і в майбутньому, в обігу перебуває, відповідно, 3,8 і 1,2 млрд штук.

З 1 липня вам не зобов'язані видавати здачу до копійки: у чому суть нових правил

Не виключено, що через кілька років Нацбанк таки вирішить вилучити монети з обігу. Адже термін служби металевих грошей – до 50 років. Значить, на сьогодні навіть українські монети першого року випуску (1992) виглядають непогано і не втратили ознак платіжного засобу (потерті, що не зігнуті, хіба що більше забруднені). Звичайно, зустрічаються вони нечасто, оскільки копійки мають властивість губитися і використовуватися не за призначенням (наприклад, для творчості). Але все одно здається сумнівним, що монети останніх років карбування (2012-2015) можуть протриматися в обігу ще не менше двох десятків років. Не виключено, що НБУ все ж видасть розпорядження про вилучення "застарілих" монет з обігу. Але зробить це пізніше, через рік або два, коли українці звикнуть обходитися в магазинах без "білих" копійок і "четвертаків".

Чи приживуться чеки з двома рядками "сума до сплати"?
У разі округлення сум чека магазини зобов'язані будуть вказувати в чеку дві суми. Одну – нараховану і іншу – до оплати. Округлятися, як уже говорилося, суми будуть в межах 10 копійок, тобто недоплата або переплата покупця складе максимум 5 копійок.

Багато магазинів і сьогодні часто недодають покупцям "білу" дрібницю на здачу. І легко прощають покупцям недоплату в 1-4 копійки. Чи всі магазини стануть додавати в чек новий рядок або продовжать розраховуватися по-старому, без фіксації недоплаченої різниці в чеку – залежить від нормативних документів Міністерства фінансів і податкової служби, кажуть в НБУ. На сьогодні невідомо, які саме суми – нараховані або отримані – бізнес буде зобов'язаний вказувати в податкових документах.

"Зі свого боку Нацбанк зробив все від нього залежне, щоб полегшити підприємцям перехід до округлення чеків. Ми також направили листи в Мінфін і ГФС з проханням не застосовувати штрафні санкції до підприємств роздрібної торгівлі на першому етапі дії нових правил", – повідомив Віктор Зайвенко.

Заради економії
В НБУ кажуть, що "грошова реформа" затіяна заради економії державних коштів, які щорічно витрачаються на випуск нових грошей і їх транспортування. Виведення з обігу монет дрібних номіналів дозволить економити понад 90 млн грн на рік.

Нагадаємо, з метою економії НБУ замінює дрібні паперові гривні металевими. В цьому році випущені нові монети номіналом 1 і 2 грн, а наступного викарбують ужиткові монети 5 і 10 грн. Відповідно, випуск паперових купюр номіналом 1, 2, 5 і 10 грн буде припинений. 

За інформацією НБУ, перехід на металеві гривні також дозволить економити на виготовленні грошових знаків. Адже термін служби паперових купюр – кілька років, а металевих – десятиліття. Можна буде рідше включати друкарський верстат. 

А ось переходити з паперових купюр на пластикові, як сьогодні робиться в багатьох країнах світу (також з метою економії, оскільки пластик довговічніший паперу), в НБУ не планують. 

Як пояснив Віктор Зайвенко, для виготовлення пластикових грошей потрібно повністю міняти обладнання Монетного двору. А буквально пару років тому обладнання було повністю модернізовано і сьогодні в змозі забезпечити випуск паперових грошових знаків, що відповідають найвищим вимогам, в тому числі за якістю і ступеню захисту. 

Зокрема, буквально кілька днів тому Нацбанк підписав Договір про співпрацю з "Crane Currency"- великою компанією, яка виготовляє паперові гроші для США і цілої низки інших країн. Можливо, в Києві також скоро почнуть друкувати американські долари, і Україна зможе не тільки економити на виготовленні власних грошей, а й заробляти, виконуючи замовлення інших країн світу.
Джерело 




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.