Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Черешня чи вишня: дієтолог розповіла, який з плодів корисніший

Вишня і черешня є рослинами одного виду, і їхні плоди хоч і мають багато спільного, але й мають чимало різного. Дієтолог пояснила, у чому відмінність і який плід є більш корисним для здоров'я. Про це Світлана Фус написала на своїй сторінці у Facebook.

"Обидві ягоди відрізняються кількісним складом цінних нутрієнтів. Вітамінно-мінеральний склад вишні багатший, а цукру вдвічі менше, ніж у черешні. І вишня, і черешня – низькокалорійні продукти. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність – 50 - 62 ккал", – зазначила дієтолог.

Що цікаво, вишня є чемпіоном за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів і дорівнює значенню 22, у черешні – 25. Також плоди вишні містять гормон мелатонін, який нормалізує роботу ендокринної системи, підтримує холестерин у межах норми, має антидепресивну дію та покращує сон.

100 грамів черешень містять 10% від добової норми заліза, тож її варто їсти людям із залізодефіцитною анемією і тим, хто страждає дерматологічними захворюваннями.

Не варто багато їсти цих плодів людям, які мають схильність до діареї, підвищеного газоутворення в кишківнику, схильним до повноти і хворим на цукровий діабет, адже черешні мають підвищений вміст глюкози і фруктози.

Корисні властивості вишень і черешень:
- позитивно впливають на роботу серця та стан судин;
- знижують ризик утворення тромбів;
- позитивно впливають на рівень кров'яного тиску;
- допомагають у роботі нервової системі;
- допомагають тримати в нормі рівень холестерину;
- служать профілактикою простудних захворювань;
- покращують травлення, перистальтику кишечника, допомагають при запорах;
- позитивно впливають на стан волосся і нігтів.

Кому не можна їсти вишень та черешень

Дієтолог не рекомендує їсти плоди при алергічній реакції, людям з хронічними захворюваннями травного тракту в період загострення, при виразці або гастриті з підвищеною кислотністю.

Також через високий вміст органічних кислот, вживання вишні може стати причиною пошкодження зубної емалі, тож після їжі краще прополоскати рота.

Рекомендована норма фруктів – 300 грамів на день, тож частиною можуть бути ці ягоди.


Черешня чи вишня: дієтолог розповіла, який з плодів корисніший





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.