Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Як не стати жертвою борщівника

Ця рослина є найнебезпечнішою у період цвітіння
Щороку до центру 8-ї міської клінічної лікарні за медичною допомогою звертається близько десяти дітей, які обпеклися борщівником. Про це пише Depo.Львів.
За словами завідувача опікового центру 8-ї міської клінічної лікарні Василя Савчина, насправді постраждалих значно більше, але їм надають допомогу в районних лікарнях, а до опікового центру скеровують лише тих, у кого глибокі опіки. Найбільше прикрій зустрічі з борщівником піддаються міські діти. Сільські здебільшого знають, що цю рослину слід обходити десятою дорогою.
За його словами, борщівник є найнебезпечнішим у період цвітіння. А цвіте він майже все літо.
"Борщівник (його ще називають ведмежа лапа) свою недобру славу здобув через велику кількість фурокумаринів – речовин, які містять стебла і листя рослини і які при контакті зі шкірою викликають опіки. Річ у тім, що сік рослини, потрапляючи на шкіру, збільшує чутливість до ультрафіолету. Така властивість рослин називається фототоксичністю. Ця рослина підступна ще й тим, що опік може з'явитися не відразу, а через кілька годин і навіть кілька днів. Особливо якщо ділянка тіла, яка контактувала з рослиною, потрапить під дію сонячних променів. Іноді, щоб отримати опік, достатньо просто пройти по зарослій борщівником місцевості, відкритій для сонця", - розповів доцент кафедри Львівського національного аграрного університету Ігор Дидів.
Окрім того, борщівник є сильним алергеном. Рослина виділяє безліч ефірних масел, має різкий характерний запах, який можна відчути за кілька метрів.
Батьки навчили дітей оберігатися велетенської квітки борщівника, але недооцінюють його небезпечне листя. Навіть, якщо квіти скошені, контакт з рослиною може завершитися опіками. А опіки борщівника гояться дуже довго. Якщо впродовж півтори хвилини контактувати з борщівник, а згодом побути дві хвилини на сонці, то на шкірі виникають червоні плями й бульбашки. Це опік першого ступеня.
Коли ж у контакті з рослиною перебувати довше, то може підвищитися температура, виникнути озноб, головний біль і запаморочення, а шкіра вкривається великими пухирями. Якщо в них потрапить інфекція, то на їхньому місці виникають виразки, які погано гояться і залишають після себе білі рубці.
Якщо все-таки відбувся контакт з борщівником, завідувач опікового відділення Василь Савчин радить якомога швидше змити зі шкіри сік рослини. Для цього найкраще використовувати мильні розчини або розчин із харчовою содою. Якщо це сталося на природі, й ні мила, ні соди під руками нема, слід просто промити водою руки й ділянку тіла, яка мала контакт із рослиною.
"Якщо й води немає, акуратно промокніть місце ураження серветкою, але так, щоб не розмазувати сік по шкірі. Закрийте ділянку тіла, що контактувала з борщівником, від прямого потрапляння на неї сонячних променів. А вже вдома промийте мильним розчином господарського мила. Після цього на обпечену ділянку потрібно накласти серветку, змочену в розчині фурациліну. Для примочок можна також використовувати міцний чорний чай, кору дуба (одна столову ложку подрібненої кори на дві склянки води, кип'ятити 10 хвилин)", - розповів Савчин.
Якщо опіки більш серйозні та зливаються з пухирями, у постраждалого підвищилася температура тіла, з'явилися алергічні реакції, або коли опіки отримали маленькі діти, слід негайно звернутися по медичну допомогу до лікаря.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.