Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Щодо реєстрації книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат

Фахівці ДПІ у Рахівському районі зазначають, що Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) передбачено для фізичних – осіб підприємців дві системи оподаткування, обліку та звітності: загальну та спрощену. При цьому:
відповідно до п.177.10 ст.177 та п.178.6 ст.178 розд.IV ПКУ фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – самозайняті особи) зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга), у якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати; форма Книги та порядок її ведення затверджена наказом Міндоходів від 16.09.2013 №481;
відповідно ст.296 розд.XIV ПКУ фізичні особи - підприємці платники єдиного податку першої і  другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість,  зобов’язані вести
Книгу обліку доходів (далі – Книга), у якій щоденно за підсумками робочого дня відображають отримані доходи, а платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість - книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга), у якій щоденно за підсумками робочого дня відображають отримані доходи та понесені витрати, форми Книг затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 року N579.
Книги ведуться за вибором платника податку в паперовому або електронному вигляді.
У разі обрання платником податку ведення Книги в паперовому вигляді самозайнята особа зобов’язана подати до контролюючого органу за основним місцем обліку примірник Книги, прошнурованої та пронумерованої, для реєстрації. Реєстрація здійснюється безоплатно.
Інформаційними карками затвердженими наказом ДФС України від 13.01.2015 р. №7 передбачено умови отримання адміністративної послуги:
«Реєстрація книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку»;
«Реєстрація книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність»
У разі необхідності реєстрації нової Книги протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у самозайнятої особи. Зареєстрована Книга видається безпосередньо в контролюючому органі платнику податків або уповноваженій на це особі.
За неведення Книги обліку доходів та Книги  обліку доходів і витрат або неналежне її ведення статтею 164 прим.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність.
Спіробітниками районної інспекції за період січня-травня 2018 надано 120 адміністративних послуг по реєстрації книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат платників, в порівнянні за аналогічний період 2017 року - 118.

За матеріалами ДПІ у Рахівському районі




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.