Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Сезонні "загострення": Чи треба боятися змій у Карпатах

У сезон походів і прогулянок горами все частіше з'являються повідомлення про укуси змій


Від початку сезону відпочинку, від перших теплих днів та "вилазок" людей на природу у гори почали з'являтися повідомлення про укуси змій, про небезпечні рослини та різні "страшилки".
Медики заспокоюють: панікувати не варто, не все так погано у нас з природними неприємними сюрпризами. Так, дійсно, варто дотримуватися елементарних правил і не лізти у місця, де росте, до прикладу, отруйний борщівник. У іншому випадку можна отримати опіки і лікування буде відповідне - для відновлення шкіри.
Та чи не найбільше лякають закарпатців і відпочивальників змії. У багатьох плазуни викликають просто панічний страх. Це при тому, що і медики, і рятувальники неодноразово зазначають: у Карпатах водиться лише один вид отруйних змій - гадюка. Так, отрута гадюк є небезпечною, проте, укус гадюки несмертельний і тільки у надзвичайних випадках може призвести до важких наслідків.
Лише за кілька останніх днів на Прикарпатті сталося кілька таких прикрих випадків - 31 травня до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про те, що в реанімаційне відділення Верховинської центральної районної лікарні госпіталізовано 64-річного жителя села Явірник з діагнозом "укус змії". Стан потерпілого середньої важкості.
Того ж дня в реанімаційне відділення Рожнятівської центральної районної лікарні госпіталізовано після укусу змії 58-річну жительку села Спас. Стан потерпілої також визначили як середньої важкості. А днем раніше було госпіталізовано молоду дівчину, яку змія укусила у Косівсьому районі. Трапляються подібні випади і в Закарпатській області.
Медики запевняють: навіть якщо взяти тривалий період - з 2000 року на території Закарпатської області не було жодного випадку якихось серйозних ускладнень від укусів змії, тим більше, летального випадку.
Сироватки від укусів змій у невеликій кількості є у закарпатських медзакладах, зокрема у стаціонарних реанімаційних відділеннях. Але проблема з дефіцитом таких вакцин є в усій Україні.
"Щороку ми маємо від восьми до близько 20 випадків звернень з укусами змій. Одразу зазначу: не обов'язково укуси гадюки. Можуть цапнути і цілком безпечні змії. Люди бояться і звертаються до лікарів у таких випадких і це абсолютно вірно. Якщо у лісі вкусила змія, потрібно надати першу медичну допомогу і транспортувати до найближчого медичного пункту. Медики нададуть кваліфіковану допомогу. У більшості випадків у лікарні достатньо обробити рану, прокапати, якщо потрібно", - розповідає директор Закарпатського територіального Центру екстреної медичної допомоги Томаш Білинець.
А тим часом, рятувальники нагадують про основні правила, якщо все ж не пощастило, і зустріч з плазуном не пройшла мирно. У випадку укусу гадюки, треба постаратися якомога швидше відсмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тим, у кого є поранення губ або порожнини рота.
Необхідно обмежити рухомість потерпілого. Якщо змія вкусила в ногу, треба прибинтувати її до другої ноги та, підклавши що-небудь під кінцівки, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її в зігнутому положенні. Щоб прискорити виведення отрути, варто давати потерпілому пити більше чаю і лужної мінеральної води. Для введення протиортути потерпілого треба транспортувати до медичного закладу.
Аби вберегтися від укусів змій, насамперед людині треба мати одяг і взуття, які можуть захистити від зубів. Це високі черевики з грубими шерстяними шкарпетками та щільні широкі штани, заправлені у взуття. Не можна ходити лісом у відкритому взутті чи босоніж. І дуже уважно треба обстежити місця для пікніків і привалів. У більшості випадків змії втечуть самі.
Тож фахівці, насамперед, радять не панікувати - не такі страшні змії, як їх малюють. Дотримуючись елементарних правил бепеки і, у разі потреби, застосувавши навики першої медичної допоми, усіляки небезпеки і неприємні наслідки нікому не загрожують.







Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.