Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

5 інфекцій, що передаються через поцілунки

Чи є поцілунки великим ризиком для здоров’я людини? Поцілунок – це фізичний контакт губ двох людей. Не варто пояснювати, що поцілунок – це вияв щирих почуттів між парою.


Слина – це невіддільний “учасник” поцілунків, адже при фізичному контакті губ неодмінно відбувається обмін слиною та мікробами, що у ній живуть.
У цій статті ми зосередимося на фізіологічних особливостях людини, а не на соціальній та емоційній складових стосунків.
Той факт, що чимало людей не розуміють, наскільки небезпечними можуть бути поцілунки, не заперечує існування ризику для здоров’я людини. При поцілунках через слину ми можемо передати партнерові не тільки величезну кількість мікробів, але й збудників певних захворювань.
Звісно, не варто повністю відмовлятися від поцілунків, адже вони не несуть загрози життю. Утім, не завадить озброїтися важливими знаннями, перш ніж наражати себе на можливу небезпеку.

Інфекції, що передаються через поцілунки

1. Інфекційний мононуклеоз

мононуклеоз передається через поцілунки
У народі цю інфекцію називають “хворобою від поцілунків”, адже її викликає вірус, що потрапляє в організм після обміну слиною.
  • Збудником мононуклеозу є вірус Епштейна-Барр, який може проникнути всередину організму після обміну рідинами з ротової порожнини.
  • Зазвичай це захворювання виникає у юному та молодому віці. Проте немає чітко встановленого віку, коли людина є найбільш вразливою до вірусу.
  • Інфекційний мононуклеоз характеризується такими неприємними симптомами: лихоманка, біль у горлі та запалення лімфовузлів.

Як діагностувати захворювання?

Щойно ви помітили прояв одного або кількох вищезгаданих симптомів, негайно зверніться до лікаря. Спеціаліст призначить аналіз крові, який допоможе підтвердити або спростувати діагноз. До того ж лікар підбере ефективне лікування та призначить знеболювальні препарати.



2. Цитомегаловірус

Попри свою незвичну назву, насправді це інфекційне захворювання є досить поширеним. Щойно вірус потрапить в організм, ви вже ніколи не зможете повністю його позбутися.
Цитомегаловірус передається через прямий обмін рідинами організму, переливання крові або статевий акт.
  • Основна проблема полягає у тому, що більшість людей впродовж тривалого часу навіть не здогадується про присутність вірусу в їхньому організмі. Якщо вам пощастило мати міцну та здорову імунну систему, то цитомегаловірус не становитиме загрози вашому здоров’ю та життю.
  • Втім, коли йдеться про немовлят, у яких захисні механізми організму ще не розвинені повністю, потрібно бути вдвічі обережнішими. Якщо маленька дитина підхопить цитомегаловірус, вона матиме серйозні проблеми зі здоров’ям у дорослому віці.

Як діагностувати захворювання?

Як і у попередньому випадку, для виявлення цитомегаловірусу необхідно здати аналіз крові. На щастя, більшість людей, в організмі яких виявили цей вірус, не потребує спеціального лікування. Лише у поодиноких випадках хворим призначають противірусні препарати. До того ж необхідно не забувати завжди піклуватися про власну гігієну.

3. Гінгівіт

поцілунки викликають гінгівіт
Гінгівіт – це інфекційне захворювання, яке зазвичай вражає ясна людини. У результаті цього у ротовій порожнині починає виділятися значно більше бактерій, які негативно впливають на самопочуття та здоров’я людини.
Провокує розвиток цього інфекційного захворювання зубний наліт, який накопичується на зубах та яснах. Гінгівіт можна впізнати за такими неприємними симптомами: кровотеча, почервоніння та запалення уражених ділянок.

Як діагностувати захворювання:

Щойно ви помітили наявність одного або кількох симптомів у ротовій порожнині, неодмінно зверніться до лікаря. У результаті розвитку гінгівіту між зубами та яснами утворюються глибокі впадини, у які можуть забиватися залишки їжі. Якщо вчасно не зайнятися лікуванням цього вірусу, до його симптомів може додатися ще й неприємний запах з рота.

4. Стрептококовий фарингіт

Стрептококовий фарингіт, або ангіна – це запалення горла, яке характеризується сильним болем у цій частині тіла. Стрептококові бактерії (у цьому випадку групи А та В) атакують горло та викликають неприємні больові відчуття.
Здорова людина підхоплює інфекцію від того, хто вже заражений хвороботворними бактеріями. На жаль, підхопити вірус дуже просто. Ви можете просто знаходитися поруч з хворою на фарингіт людиною, яка чхає або видуває ніс, і також захворіти.

Як діагностувати захворювання?

Найпоширеніші симптоми стрептококового фарингіту:
  • Біль та подразнення у горлі
  • Білі плями на задній частині горла
  • Набряки
  • Головний біль
  • Лихоманка (висока температура)
Для підтвердження діагнозу лікарю потрібно взяти мазок з горла. Якщо після цього не вдасться отримати чітких результатів, спеціалісту може знадобитися зробити повторний забір бактерій, що живуть у горлі.

5. Герпес на губах

поцілунки провокують герпес на губах
На жаль, поцілунки часто призводять до розвитку герпесу на губах. Герпес – це та інфекція, яка вражає губи, ясна та ротову порожнину у цілому. Провокує розвиток цього інфекційного захворювання вірус простого герпесу.

Як діагностувати захворювання?

Зазвичай перші симптоми захворювання з’являються через 1-2 тижні після ураження організму. Герпес має вигляд пухирцевих висипань на губах. Окрім висипань, герпес характеризується такими неприємними симптомами:
  • Лихоманка, яка триває довше трьох днів
  • Біль у горлі
  • Запалення лімфовузлів
Ознаки герпесу зазвичай повністю зникають через два тижні. Для прискорення одужання неодмінно зверніться до лікаря. Спеціаліст призначить вам противірусний препарат та мазь для зовнішнього застосування, а також дасть поради для підтримання гігієни.

Яких застережних заходів необхідно вжити, щоб поцілунки були безпечними?

  • Завжди дотримуйтеся принципів правильного харчування, щоб посилити захисні механізми організму та зміцнити імунну систему.
  • Ретельно чистіть зуби після кожного прийому їжі.
  • Не забувайте регулярно користуватися зубною ниткою, щоб очищувати зуби від залишків їжі.
  • Проходьте повне обстеження організму щонайменше один раз на рік.
  • Неодмінно змінюйте зубну щітку один раз на три місяці.
  • Використовуйте ополіскувач для ротової порожнини, щоб усувати хвороботворні мікроби.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.