Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

На Закарпатті цих мініатюрних комах не знаходили більше 50 років!

Єдине їхнє місце перебування в області було відоме в околицях села Гать Берегівського району. 


Прогулювалась якось одного березневого дня в дубовому лісі урочища «Чизай», що неподалік Берегова. Погода стояла тепла та сонячна, тож досхочу милувалася першими весняними квітами. Раптом мою увагу привернув якийсь рух на стовбурі вікового дуба...
Наблизившись, побачила «полчища» мурашок, що сотнями снували вниз-уверх по стовбуру, зникаючи в дуплі високо над землею. Знахідка зацікавила мене, оскільки ніколи не бачила стільки багато мурах, та ще й на дереві. Тому вирішила звернутись до спеціалістів. Яким же було моє здивування, коли виявилось, що мурашки належать до рідкісного виду ліометопуми звичайні, або європейські. На Закарпатті цих мініатюрних комах не знаходили понад 50 років, а єдине місце перебування в області було відоме в околицях села Гать Берегівського району.
Зовні мурашки схожі на звичайних рудих лісових мурах, але черевце у них вкрите дрібними сріблястими волосками, і тому блискуче. Гнізда будують у дуплах крон старих дубів. Очевидно, це є пристосуванням до періодичного затоплення низинних лісів. Живляться здебільшого лісовими комахами, тому є корисними.
Ліометопум є лісовим реліктом третинного періоду, тобто зберігся без видимих змін протягом кількох останніх мільйонів років, знаходячись разом із тим у деякій невідповідності з сучасними умовами існування. Це пов’язано із значними змінами внаслідок людської діяльності за останні століття: осушення і вирубування старих заболочених дубових лісів, яке триває і надалі.  І це при тому, що Берегівський район є одним із найменш заліснених у області.
Загалом ліометопум зустрічається в Середній і Південній Європі, а також на Кавказі. Знаходиться під охороною тих держав, на територіях яких виявлений. Занесений до Європейського червоного списку як рідкісний, Червоної книги України (рідкісний) та Червоної книги Українських Карпат (вразливий). В Україні був відомий лише за чотирма знахідками. Нещодавно гнізда ліометопума знайдено ще у кількох місцях Берегівського району, в тому числі в межах самого Берегова. Та якщо багаторічний дуб у парку райлікарні знаходиться під охороною держави, то віковим дубовим лісам в околицях пощастило значно менше.
Ліометопум європейський, як окраса Берегівщини може повністю зникнути при деградації лісів внаслідок антропогенного тиску та вирубування старих дуплистих дерев. Необхідно зберігати ділянки, де існують поселення цих мурашок, надавити їм природоохоронного статусу. Особливу увагу слід приділити збереженню старих дібров, а також окремих дуплистих дерев, як це практикується у сусідніх європейських державах.
Леся ШВЕД, учитель Берегівської школи-інтернату.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.