Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Вчені визначили фізичне джерело занепокоєння в мозку

Недавнє дослідження, в ході якого вивчалася неврологічна основа тривоги в мозку, дозволило виявити «клітини тривоги», розміщені в гіпокампі. Вони не просто регулюють тривожну поведінку, але також можуть контролюватися променем світла. Робота проводилася фахівцями Каліфорнійського університету.

Результати, продемонстровані в експериментах з лабораторними мишами, можуть запропонувати надію для мільйонів людей в усьому світі, які відчувають тривожні розлади. Вчені використовували метод, званий візуалізацією кальцію, вставляючи компактні мікроскопи в мозок гризунів для фіксації активності клітин у гіпокампі, коли піддослідні бігали по спеціальним лабіринтам.
У моменти занепокоєння вчені спостерігали за клітинами в частині гіпокампу, що іменується також вентральною CA1, і чим сильніше хвилювалися миші, тим вищою ставала активність нейронів. Вихід цих клітин вдалося простежити аж до гіпоталамуса, ділянки мозку, що відповідальна за регуляцію гормонів, контролюючих емоції. Аналогічний процес регулювання активний і у людей, а не тільки у лабораторних мишей, і дослідники вважають, що самі нейрони тривоги можуть фактично бути частиною людської біології.
Використовуючи метод, іменований оптогенетикою, коли промінь світла прямував на клітини в області vCA1, вчені змогли ефективно відключити клітини тривоги. Можливо, в майбутньому це спрацює і на людях.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.