Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Справжній блокбастер триває на Закарпатті через вирубування лісу

Через вирубування дерев у лісі неподалік Ужанського національного природного парку розгорівся конфлікт. Почубилися селяни та екозахисники, але непереливки було також і знімальній групі ZIKу.

Про це йшлося у програмі новин «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Свіжа тирса та безліч пеньків. Таку картину в одному із закарпатських лісів побачив активіст Владислав Каменца. Він живе неподалік Ужанського національного природного парку. Розповідає, останнім часом тут почастішали вирубування. І саме цей шлях веде просто до букових пралісів, які охороняє ЮНЕСКО.

«Спочатку ми пішли верхом, і я бачив поодинокі пні. Коли ж спустився вниз і побачив масштаб, півтораметрові пні, то аж серце почало поболювати», – розповів місцевий мешканець Владислав Каменца.

Оскільки на жодному з пнів не було маркування, Владислав запідозрив, що вирубування незаконне. Активіст одразу звернувся до фахівців Всесвітнього фонду дикої природи. Разом приїхали на огляд ділянки. Експертна комісія з'ясувала: шматок території належить Ужанському національному паркові, однак його працівники це заперечують.

«Згідно з державними актами Ужанського національного природного парку, висновками Інституту землеустрою, територія, на якій знайдена вирубка, не належить Ужанському національному парку. Швидше за все, це є землі громади села Стужиця», – прокоментував заступник директора Ужанського національного природного парку Марія Заяць.

Аби з’ясувати, хто ж відповідає за цю територію, активісти вдруге поїхали до цього лісу. Але там сталася сутичка з селянами. Люди автівки до лісу так і не пустили.

«З погрозами, штовханням, вибиванням із рук телефонів і тому подібного, намагалися нас заблокувати, затримати та відібрати телефони. Був просто напад через те, чому ми приїхали і їм заважаємо», – сказав координатор лісових проектів Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) в Україні Роман Волосянчук.

Люди переконували, що дерева їхні і саме з них вони на зиму заготовляють дрова. Підтримує їх і сільський голова. Каже, аби не замерзнути в холодну пору року на всю громаду потрібно щонайменше 3000 кубів деревини. Із запитами виділити паливо він звертався навіть до Міністерства екології, та все марно.

«Є офіційна відповідь, що минулого року нам було виділено близько 1000 кубів. Цього явно не вистачає, і місцевому населенню немає куди йти. Вирішення проблеми бачу в тому, щоб надати можливість людям використовувати інші джерела енергії, наприклад провести сильніші лінії електропередач і зробити газифікацію населеного пункту», – вважає сільський голова с. Стужів Юрій Шоляк.

Активісти через кілька днів після інциденту втретє поїхали на Закарпаття, щоби зробити заміри пеньків. Селяни уже на них чекали і до лісу знову не давали заїхати. Щоправда цього разу активісти приїхали вже з поліцією. Зрештою необхідні заміри екоінспектори таки зробили.

«Проведено польові роботи по заміру пнів зрубаних дерев, і це дасть в майбутньому можливість підрахувати суму збитків, нанесених державі», – прокоментував старший держекоінспектор Сергій Баранчик.

Тепер слово за поліціянтами. Слідство має визначити, кому належить спірна ділянка і чи законно на ній проводять вирубування.

«Якщо ця територія є господарською зоною, то тут можна рубати дрова для заготівлі, але для того Нацпарк повинен отримати відповідний дозвіл із Міністерства екології, який називається лімітом. Тобто певним обмеженням, скільки парк може заготовляти на рік цієї деревини», – наголосив консультант Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) в Україні Дмитро Карабчук.

Екоінспектори вже нарахували більше 300 зрубаних буків. Аби така сама кількість дерев виросла знову, потрібно 200 років.


Читайте більше тут: zik.ua




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.