Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Названо кількість переселенців із Донбасу, які живуть на Закарпатті

Як допомагають переселенцям на Закарпатті розповіли в ОДА.

В Закарпатській області зареєстровано понад 3 тис. внутрішньо переміщених осіб (ВПО), більше 1 тис. з них живуть в Ужгороді, повідомив ДН. Щодня їм надають допомогу соціальні працівники профільного департаменту обласної державної адміністрації. Про те, як допомагали першим прибулим в область переселенцям, розповіла головний спеціаліст відділу державних допомог та субсидій Департаменту соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації Галина Газа.
За її словами, коли в область приїхали перші переселенці, на базі департаменту був створений спеціальний штаб. Соціальні працівники допомагали людям, які виходили з поїзда і не знали навіть, в якому напрямку рухатися. Було складно, незважаючи на те, що в Закарпаття приїжджали не так багато людей, як в сусідні з Донецькою і Луганською областями.
«Я можу згадати історію, яка мене найбільше вразила. З Донбасу до нас приїхала жінка з маленькою донькою, вона була в розпачі, питала про роботу. Ми направили її в Центр зайнятості, а вже там їй допомогли влаштуватися. Жінка працювала, щоб орендувати житло і виховувати дочку. Було видно, яка вона сильна, як старається. Але потім, коли її батьки приїхали до нас оформляти опікунство над своєю онукою, ми дізналися, що виявляється, ця жінка померла. Весь цей час вона хворіла на рак », - ділиться Галина Газа.
Вона розповіла, що найбільш актуальною для переселенців до сих пір залишається проблема працевлаштування.
«Люди скаржаться на те, що, якщо працездатний переселенець не знайшов роботу, йому скасовують виплати, а потім, коли він вже влаштувався, допомогу неможливо відновити», - зазначила співробітник департаменту соцзахисту населення.
Галина Газа, також підкреслила, що Закарпаття - багатонаціональний, багатомовний край, ніхто не звертає уваги на відмінності. Можливо, на самому початку у дітей переселенців і був мовний бар'єр, адже в Ужгороді є тільки одна російськомовна школа. Однак згодом діти адаптувалися, і зараз проблем немає.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.