Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Сезон полювання кліщів розпочався: дивимося на ризики та захищаємося

З настанням теплих днів кліщі починають активно шукати собі поживу – людську кров. Період полювання кліщів стартує при середньодобовій температурі повітря 15 градусів Цельсія.
Лісовий кліщ ховається в траві або на нижніх частинах чагарнику, любить вологі і темні місця в листяному лісі або густому підліску. Думка, що кліщі падають згори, дуже поширена і давно існує, але вона помилкова. Часто кліщ кусає за плечі, шию або голову, а люди наївно вважають, що він впав туди зверху. Після укусу не варто змащувати кліща олією, спиртом або посипати сіллю, те, що він від цього вилізе – міф.
Віктор Петров, лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук, розповів, що найбільше укушених за останні 4 тижні повернулися з улюблених зон відпочинку – урочищ Невицьке, Кам’яниця, Оріховиця, Боздоського парку, а також дачних ділянок у Горянах, Минаї та Сторожниці.
Цікавим є те, що кліщ сам створює всі необхідні умови для того, щоб людина навіть не відчула укус. В його слині містяться знеболюючі речовини, які одразу потрапляють до організму людини, і вона нічого не відчуває. Інфікує кліщ зригуванням рідини, яка знаходиться у нього в черевці, і робить це ніби «випадково».
Постраждалі зазвичай звертаються на 3-4 день після укусу уже з видаленням кліща і з первинною еритемою, тобто сильним почервонінням шкіри. Першим симптомом є присмоктування кліща, інколи люди не помічають цього і звертаються до медиків на 2-3 день. Першою допомогою в таких випадках є видалення кліща та обробка антисептичним розчином ділянки укусу. У цей час необхідно терміново зробити щеплення від кліщового енцефаліту.
«Згідно з клінічними даними, близько 20 % кліщів інфіковані кліщовим енцефалітом і близько 50 % інфіковані збудником бореліозу, чи хворобою Лайма. Тож за 72 години після укусу бажано зробити щеплення одною дозою вакцини. Якщо цього не зробити, зазвичай на 14-й день може розвиватися захворювання, яке пробігає практично безсимптомно, тільки з підвищенням температури та слабкістю м’язів, нудотою і блюванням, які сімейними лікарями часто кваліфікуються як інтоксикації та ГРВІ», – наголошує інфекціоніст.
Хвороба Лайма, або бореліоз, зазвичай виникає на 14-15 день після укусу, і його дуже складно виявити. Якщо присмоктування кліща не виявив ні пацієнт, ні лікар, то людина навіть не здогадується, що з нею відбувається. Зазвичай такі пацієнти потрапляють до дерматологів і лікують алергію, що зовсім неправильно.
Важливим етапом лікування є призначення антибіотикотерапії протягом трьох днів, а в окремих випадках і 10 днів. Однак близько 30 % пацієнтів відмовляються від антибіотиків і залишаються інфікованими. Варто зауважити: якщо вчасно не пролікувати людину, яка має таку інфекцію, то вона мине й сама, але через 5-6 років з’явиться артрологічна стадія бореліозу, коли болять суглоби. Людина навіть не здогадується, від чого саме це виникає і в пошуках проблеми ходить від ревматолога, невролога до хірурга та ортопеда. Зрештою, такий стан може призвести до інвалідності.
Щодо щеплення, то його можна робити і з профілактичною метою – це три ін’єкції, які роблять протягом можливого періоду інфікування, з весни до осені. Імунітет після щеплення триває 3 роки.
Віктор Петров розповідає, що вже з початку сезону в Ужгороді діагностовано 6 випадків бореліозу. Відповідно до статистики минулого року, на консультацію до інфекціоніста зверталися близько 80-100 осіб і більше половини з них виявились інфікованими.
Пан Степан із Мукачівщини розповідає, що давно вже звик після лісу активно перевіряти себе та свій одяг на наявність кліщів. Минулого року навіть був змушений колоти антибіотики, бо після укусу кліща почався запальний процес: «Я витягнув кліща сам і не звернувся до лікаря, адже робив це не вперше і був упевнений, що все буде добре. Однак через пару днів місце навколо укусу почервоніло, в мене піднялася температура, хоч я ніколи не хворію. Звернувся до лікаря, оглянули, виписали ліки, і все пройшло».
Від укусу кліщів страждають і тварини. Так, власниця англійського бульдога, Анна, розповідає, що її домашній улюбленець уже страждав від укусу кліща, тому вона намагається попередити таку ситуацію. Для цього в сучасній фармації є чимало препаратів – таблетки, краплі, спеціальні нашийники. Деякі з них захищають одразу від декількох видів паразитів: кліщів, бліх, глистів.
«Я завжди купую всі потрібні ліки у ветаптеці, адже там працюють люди з відповідною освітою і можуть надати фахову консультацію. Також для мене важливі є відгуки інших покупців, адже не всі тварини однаково реагують на ті чи інші медикаменти. Я раджу обирати мінімально токсичні препарати та обов’язково консультуватись у ветеринара. Краще намагатися уберегти свого улюбленця, ніж потім чекати реакцію після укусу», – зазначає Анна.
Профілактика та поради лікаря. Потрібно планувати свої походи на природу – бажано використовувати акарициди, тобто розчини та спреї, що відлякують кліщів; одягати світлий одяг, щоб на ньому було краще видно комах. Крім того, варто прикривати відкриті ділянки тіла, носити куртки чи сорочки з манжетками, легкі шарфики, які прикривають шию, кепки та шкарпетки з високою резинкою – ці прості моменти допоможуть уникнути присмоктування кліща до тіла. Також щоразу після відвідин лісових зон потрібно ретельно оглядати свій одяг та шкіру, адже ніколи не знати, які інфекції кліщ передасть під час укусу.
Вікторія КОПИНЕЦЬ







Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.