Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Виноград, вино і перші фрукти: на Закарпатті гучно проходить фестиваль виноробів

Сьогодні у закарпатському місті Виноградів почався ХІІІ відкритий фестиваль виноградарів-виноробів “Угочанська лоза—2018”, повідомляє кореспондент УНН.


Фестиваль присвячено культурі виноробства, а місце його проведення не є випадковим, адже Виноградівщина — це край виноградників, безкрайніх садів і родючої городини. Сьогодні у парку Перені зібралися кращі винороби краю і представили свою продукцію. Напередодні журі у складі фахівців з України, Угорщини і Франції визначили кращих виробників білих та червоних сухих, десертних та ізабельних вин, якими славиться Закарпаття. Усього на конкурс представили 57 видів місцевого вина.
Свято почалося з театралізованої ходи з центра міста до парку, де на головній сцені фестивалю нагородили переможців винних номінацій. Відкриттям цьогорічного конкурсу стала винороб з с.Шаланки Єва Альохіна, яка посіла І і ІІ місця у номінації “Червоне сухе вино” і довела, що жінки у виноробстві не поступаються чоловікам. Окрім того, численних гостей свята привітали керівники Закарпатської області, очільники місцевого самоврядування, зокрема і з прикордонних земель Румунії, Словаччини, Угорщини.
Винороби не лише пропонували продегустувати та придбати сонячний напій, а й привезли на продаж найціннішу свою продукцію — саджанці десятків видів винограду. За словами місцевих виноградарів, з молодої лози вже за 2-3 роки можна буде збирати невеличкий врожай винограду, а за умови правильного догляду врожаї стануть основою молодого вина. До слова, винороби залюбки ділилися досвідом у виготовленні вина “від А до Я”.
Колоритною і різноманітною була й фестивальна кухня, основу якої склали закарпатські та угорські страви. А ще відвідувачі могли придбати свіжу полуницю та черешню врожаю 2018 року з сусідніх сіл. Для багатьох туристів, які завітали на “Угочанську Лозу”, ягідний сезон розпочався саме сьогодні.
Не обійшлося фестивальне містечко й без наметів з продукцією закарпатських сироварів, молочарів, виробників м?ясної продукції, бджолярів та пасічників. Загалом вдалося нарахувати понад два десятки варіацій на тему сиру і бринзи. Продавці вже на початку свята були упевнені, що вдасться продати усе, що привезли сьогодні до Виноградова.
Аби побачити різні грані колоритної Виноградівщини, на території фестивалю влаштували презентаційні садиби з різних сіл району. Тут виноградівські газдині (господарки — ред.) демонстрували місцеві страви з автентичними назвами а-ля “шовдирь”, “чиврики”, “цибулянка”, майстри підготували виставку декору ручної роботи, музики співали пісень й запрошували гостей фестивалю зануритися в атмосферу локального свята у кожній садибі.
Свято триватиме до пізнього вечора. Гостей зі сцени фестивалю розважатимуть кращі творчі колективи Закарпаття. А місцеві винороби вже обговорюють концепцію фестивалю-конкурсу “Угочанська Лоза—2019”.










Джерело: УНН




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.