Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

16 фактів про чоловічі гормони, які вас здивують

У нас є груди, ПМС і овуляція. У певні дні місяця ми перетворюємося в демонів. Чоловікам теж не нудно – за даними останніх досліджень, у них теж є … mAnstruation. Ми зібрали все, що зараз відомо про таємне життя їх гормонів, щоб вам простіше було зрозуміти чоловіків і при необхідності під них підлаштуватися.

1. Скільки днів в чоловічому місяці?
На цей рахунок є різні точки зору. А якщо точніше, в чоловічому організмі одночасно відбуваються кілька циклічних процесів. «Сперматозоїдам потрібно 72-74 дні для того, щоб дозріти повністю, – пояснює французький андролог Сильвієн Мемун. – Тому спермограмму в центрах репродукції рекомендують робити кожні три місяці». Але недавно виявили і іншу дивну закономірність. Американські вчені в 1960-х роках висунули гіпотезу, що у чоловіків також існує місячний цикл. Докази цьому явищу шукають досі. Наприклад, фармацевтичний концерн Bayer провів дослідження, яке показало, що у чоловіків регулярно трапляються критичні дні. Причина – гормональні коливання, які впливають як на лібідо, так і на загальний стан вашого чоловіка і на його емоції. В цей час він то ображається, то дратується через дрібниці. Вчені вважають, що періодичність чоловічих істерик становить від 23 до 33 днів. Є думка, що крім усього перерахованого вище на його самопочуття і сексуальне бажання сильно впливає місяць: чоловік хоче свою жінку відповідно до місячного циклу з двома піками: головний пік припадає на повний місяць, а другий – на молодий. Загалом, є сенс почати вести чоловічий менструальний календар. Вас бентежить в даному контексті слово «менструальний»? В Америці активно використовується термін manstruation – можете користуватися ним.
2. Чи є у чоловіків жіночі гормони?
Наша природа парадоксальна і … досконала. Чоловік і жінка реально доповнюють один одного, з фізіологічної точки зору міф Платона про дві половинки має сенс – в жіночому організмі присутні чоловічі гормони, чоловічий не може існувати без жіночих. Зокрема – без естрадіолу, найактивнішого жіночого гормону-естрогену, який у нас виробляється в яєчниках і надниркових залозах, а у чоловіків – в яєчках, надниркових і периферичних тканинах. У дорослого чоловіка за добу утворюється близько 40 мкг естрадіолу. Цей гормон, до речі, грає важливу роль в чоловічої фертильності. Крім того, чоловікові жіночі гормони потрібні для міцності кісток. Нам же чоловічі гормони необхідні для здоров’я кісток і м’язів, а також хорошого сексуального потягу. На думку професора Річарда Шарпа з лондонського Центру репродуктивної медицини, різниця між чоловіком і жінкою полягає в тому, що жіночий організм переробляє більше тестостерону в естроген, ніж чоловічий. У жінок з підвищеним рівнем тестостерону лібідо зазвичай більш високе, вони бадьоріші, енергійніші і ініціативніші, активніше домагаються успіхів у кар’єрі. Але зате їм доводиться набагато частіше робити епіляцію – від тестостерону активніше росте волосся.
3. Чи ростуть від тестостерону м’язи?
Як не дивно, ні. Зате від тестостерону залежить сила сексуального бажання чоловіка. Але зовсім не обов’язково, що великий, м’язистий, волохатий самець буде гарним в ліжку. Важка щелепа, широкі плечі і м’язи є вторинними статевими ознаками – за них відповідальна чоловіча Y-хромосома. На формування фігури впливає ще й спадковість: у високого і мужнього батька з більшою ймовірністю народиться Шварценеггер, а не Вуді Аллен. До речі, про статеве життя Вуді Аллена ходять легенди, а Шварценеггер відомий переважно своїми біцепсами.

4. Що з чоловіком відбувається протягом дня?
Не думайте, що тільки ви клюєте носом до полудня, а після обіду відволікаєтеся на всякі фантазії, найчастіше непристойні. Даремно кажуть, що чоловіки – істоти примітивні, вони влаштовані приблизно так само, як ми – тобто складно. Наприклад, через те, що секреція тестостерону у чоловіків відбувається не постійно, а епізодично, рівень цього гормону в крові протягом доби коливається, і дуже значно. Максимальний рівень тестостерону спостерігається між двома годинами ночі і 6 ранку (тому їм подобається секс на світанку), мінімальний – близько години дня. У жінок пік сексуального бажання наступає десь до 16:00. Правда, у чоловіків добові гормональні коливання не так сильно позначаються на настрої і тонусі, як у дівчат. Або вони просто з дитинства вчаться це приховувати?
5. Чи правда, що чим більше у чоловіка тестостерону, тим він агресивніший?
Неправда. Це міф, який вчені нещодавно остаточно спростували. Незважаючи на те що в тваринному світі самці з низьким рівнем тестостерону в крові зазвичай програють в сутичках тим, у кого з тестостероном все в порядку, у homo sapiens все по-іншому. Головний чоловічий гормон впливає виключно на лібідо. Як у чоловіків, так і у жінок. Так, чоловіки більш агресивні за своєю природою, це факт. За статистикою, до десяти років середньостатистичний хлопчик бере участь як мінімум в одній бійці. І тільки одна дівчинка з п’яти може похвалитися тим же. Але відбувається це аж ніяк не через тестостеро. «Добра дівчинка» і «хлопчик-хуліган» – всього-на-всього рольові моделі, які нам нав’язує соціум і до яких ми несвідомо прямуємо все життя.
6. У успішних чоловіків багато тестостерону?
У цьому є частка істини. Вчені з Гарварда виявили безпосередній зв’язок тестостерону з розвитком правої півкулі мозку. У чоловіків з високим рівнем тестостерону ліва півкуля була розвинена гірше, а права – навпаки, краще. Тому у таких людей неабиякі здібності до просторово-образного мислення, їм легко дається математика, архітектура, геометрія та інші науки, а також творчість. У чоловіків з розвиненим правопівкульним мисленням інформація, яка надходить зовні, не просто запам’ятовується, а відразу ж переосмислюється і синтезується, виробляючи на світ вже новий інформаційний продукт. Тому серед учених є думка, що тестостерон – двигун цивілізації. Ще його часто називають «гормоном статусу».
7. Чому одні чоловіки старіють швидше за інших?
Справа знову в гормонах. Тестостерон починає вироблятися в яєчках плоду-хлопчика ще в утробі матері, а пік його виробництва припадає на перехідний вік. Завдяки тестостерону у підлітків починає рости пеніс, борода, вуса, відбувається перерозподіл підшкірної жирової клітковини за чоловічим типом, змінюється тембр голосу і врешті-решт виникає сексуальне бажання. З віком кількість цього гормону поступово знижується, у кожного чоловіка це відбувається за індивідуальною генетичною програмою. В середньому після 30 років рівень тестостерону падає на 1-2% в рік. Щоб зберегти його в нормі, корисно стежити за своєю вагою (у повних чоловіків після 30 з кожним роком в крові тестостерону стає на 10-20% менше) і частіше займатися сексом – тренування стимулюють вироблення цього гормону.

8. Що впливає на розмір пеніса?
Розмір – свого роду чоловіче придане. Фактор чисто генетичний. Лотерея. Якщо пояснювати по-науковому, величина його члена залежить від наповнюваності печеристих тіл кров’ю під час ерекції. У когось здатність печеристих тіл до розширення заслуговує усіляких похвал, оскільки призводить до збільшення пеніса в три і більше разів відносно стану спокою. У інших розмір може змінюватися зовсім незначно. Нормою вважається довжина в стані ерекції від 5 см (Не плачте!), А середньостатистичний розмір в ерегованому стані – 13-18 см. Вважається, до речі, що пеніс може рости до 23-24 років.
9. Чи можна визначити розмір за формою носа?
А також по довжині великого пальця на нозі, товщині великого пальця на руці … Лікарі кажуть, що все це ні до чого – у людини з маленькими долонями може бути видатна статева анатомія. Зате дуже рекомендуємо звернути увагу на розмір автомобіля – він часто обернено пропорційний розміру пеніса.
10. Чи правда, що волохаті чоловіки “гарні” в ліжку?
Азіати або індіанці практично не мають ніякої рослинності на тілі – і при цьому ні в чому не поступаються в сексуальному плані іспанцям або грузинам. До речі, за словами французького пластичного хірурга Катрін де Гусак, у чоловіків з віком волосся на тілі стає більше, а у жінок – менше. Навряд чи хтось зважиться стверджувати, що літні чоловіки володіють більшим лібідо, ніж молоді.
11. Чому в юності він більше хоче, а вона більше мріє?
Нейропсихолог Борис Цирульник пояснює це так: «У хлопчиків в перехідному віці рівень тестостерону може за два-три місяці підскочити в вісімнадцять разів. У дівчат процес відбувається м’якше – синтез тестостерону у них збільшується в три-чотири рази за два-три роки». Почасти тому для прекрасної статі романтичний аспект відносин так само важливий, як і фізичний. І ще: при спільному перегляді фільму в останньому ряду кінотеатру ми в змозі вловити суть сюжету, а хлопчики – ні. Навіть якщо це порно.
12. Чому у чоловіків ростуть груди?
Як правило, надлишок жіночого гормону естрогену, який впливає на грудні залози і фемінізує чоловічу фігуру, спостерігається у чоловіків із зайвою вагою. Численні дослідження виявили, що жирова тканина – це величезний ендокринний орган, який синтезує безліч гормонів. У тому числі і естрогенів. Тому, коли груди чоловіка викликають заздрість у дівчат, йому однозначно пора до ендокринолога.
13. Звідки приходить секс?
З яєчок, які у більшості чоловіків мають приблизно однакові розміри – близько 4 см в діаметрі. Більш мініатюрні варіанти повинні вас насторожити: це, швидше за все, означає, що у вашого друга не все гаразд з рівнем чоловічих гормонів. Та й з лібідо, можливо, проблеми. Видалення одного яєчка (травма, пухлина) може ніяк не позначитися на сексуальній активності і рівні тестостерону. (Пам’ятаєте бідолаху Стіва з «Сексу у великому місті», у якого був рак яєчок і одне з них йому видалили? Його подруга Міранда, у якої, в свою чергу, була «гаснуча функція яєчників», завагітніла від нього з першого разу!) але в окремих випадках рівень чоловічих гормонів може і знизитися, і в цьому випадку чоловікові допоможе ендокринолог. Або, як не дивно, пластичний хірург, який може вживити в мошонку силіконовий імплантат, що за своєю формою і розміром буде відповідати втраченому яєчку. Необхідності в цьому немає жодної, крім естетичної, але підвищення самооцінки може чудодійним чином налагодити його сексуальне життя.
14. Чому у чоловіків немає целюліту?
Все просто – у них від природи більш розвинена (тобто більш щільна) м’язова тканина, а шкіра чоловіка містить більше колагену. Але з віком, якщо чоловік не займається собою, його м’язи заростають жиром і зникають. Природа, як ви можете помітити, цілком справедлива.
15. Чи страждають чоловіки від стресу?
Навіть більше! Справа в тому, що емоційний центр в мозку безпосередньо пов’язаний з гіпоталамусом і гіпофізом, які відповідають за вироблення гормонів. А значить, наслідком важкого переживання може бути не менш важкий гормональний збій. Цьому ризику особливо схильні чоловіки старше 45 років.
16. Невже у нього теж буде клімакс?
Краще не кидатися такими слівцями, особливо в його присутності – а то він впаде в паніку! Так звана «андропауза» проходить не так інтенсивно, як менопауза у жінок, але від неї все одно нікуди не дітися. Рівень все того ж тестостерону з роками знижується поступово (після 50 років він падає як мінімум у 10-20% представників сильної статі), але не помітити цього процесу не можна. Симптоми: ослаблення пам’яті та уваги, проблеми з ерекцією і лібідо, підвищена пітливість і стомлюваність. Найефективніша терапія – секс і спорт. А ще краще – велике кохання, як в 17 років.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.