Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Як на Закарпатті називають картоплю. Крумляні забобони

Колоритна закарпатська говірка і дивує, а надихає, і веселить гостей, які не надто розуміють деякі слова.
Зараз почався сезон городніх робіт і наші земляки активно пораються на городах. Багато хто садить картоплю.



А чи знаєте ви, як називають цей продукт у різних куточках нашої області? Як називаєте її ви?
Картошка, картопля, крумплі, булі, ріпа, бараболя, брам бори… Назв дуже багато.
Загалом картопля – майже національний продукт закарпатців, як і шовдар та бограч. Із неї готують багато страв – як із м’ясом, так і під час посту. Це і кремзлики, і деякі види гомбовців, і рокот-крумлі, і колочавська ріплянка, і багато іншого.
Картоплі на Закарпатті присвячено навіть фестиваль «Гуцульська ріпа».
Традиційно, у нашому краї є навіть забобони, пов’язані з картоплею.
Наприклад.
Картоплю не можна садити у Вербну неділю, по середах і суботах – буде псуватися.
У котрий день (понеділок, вівторок і т.д.) випаде перший сніг восени, то в цей день треба весною садити картоплю – і тоді буде гарний урожай.
Вагітна не повинна переступати через земляні плоди (редьку, буряк, картоплю і т. д.), оскільки може статися викидень.
Якщо жінка, яка планує вагітність, їсть багато картоплі, то вона народить сина.
На Усікновення не можна їсти круглі фрукти, овочі: яблука, картоплю, бо вони нагадують голову.
Загалом таких прикмет дуже багато.
Але головне, що другого закарпатського хліба цьогоріч посадили багато. Отже, чекатимемо на щедрий врожай.
zakarpatpost.net




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.