Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Якщо за адвоката єдиний соціальний внесок сплачує роботодавець

Адвокатською діяльністю визнається  незалежна професійна діяльність адвоката із здійснення захисту, представництва  та надання інших видів правової допомоги клієнту (ст. 1 Закону України від 05.07.2012 №5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність») .
Пунктом 3 ст. 4 цього Закону встановлено, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність  індивідуально або в організаційно – правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання.
Інформація про найменування і місцезнаходження організаційної форми адвокатської діяльності вноситься до єдиного реєстру адвокатів України, ведення якого забезпечується радою адвокатів України.
Тобто обов'язок стати на облік в контролюючих органах як платник єдиного внеску виникає у адвоката, якщо до Єдиного реєстру адвокатів України внесено запис  про здійснення адвокатської діяльності індивідуально.
Платниками єдиного внеску відповідно до п. 5 частини першої ст. 4 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» є особи, які провадять незалежну професійну діяльність.
Базою нарахування єдиного внеску для таких платників є сума доходу  (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванням податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску  не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.
У разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, така особа зобов'язана визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини  бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
У розумінні Закону про ЄСВ роботодавці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, розглядаються як окремі платники єдиного внеску.
Отже, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та одночасно є найманими працівниками, не звільняються від сплати єдиного внеску за себе.


За матеріалами Хустської ОДПІ




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.