Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Штучне запліднення на Закарпатті: результати і перспективи

Штучне запліднення допомагає боротися з безпліддям. Зокрема, у обласному центрі Закарпаття за чотири роки народилися понад 150 дітей «із пробірки».

Щороку у квітні День білих орхідей, або ж – День дітей «із пробірки», відзначають у всьому світі. Так, штучне запліднення стає все більш популярним рішенням серед сімей, які не можуть завагітніти природним шляхом. Особливості народжуваності та застосування такої медичної процедури, специфіку стану репродуктивного здоров’я має й Закарпатська область.

Анна Палагусинець, завідуюча обласним центром планування сім’ї, розповідає: "Багато років до цього ми займали одні з перших місць в Україні по народжуваності – у нас була найбільша кількість народжених діток, завжди позитивний приріст, та за останні три роки на Закарпатті народжуваність скоротилася. Спостерігалося біля 18 000 пологів в області щороку. Зараз ми маємо трохи більше 14 000. Це є дуже велика цифра. Уявіть собі, що близько на 4000 за три роки зменшилася народжуваність. У цей рік перший раз маємо від’ємний приріст".

За словами лікарів, вік пацієнтів із хворобами репродуктивної системи у краї знизився аж до підліткового та дитячого. Так, через безпліддя та невиношування страждає кожна четверта-п’ята подружня пара. При цьому, таку невтішну статистику спричиняє стан як жіночого, так і чоловічого здоров’я.

Діагностикою та лікуванням безпліддя в регіоні наразі займається одна клініка. Лікарі закладу намагаються встановити причини недуги, після чого пропонують пацієнтам шляхи її подолання.

"Штучне запліднення включає кілька етапів. Перший - це стимуляція яєчників жінки, коли ми досягаємо дозрівання не однієї яйцеклітини, як це відбувається в природньому циклі, а кілька, оптимальна кількість – до 15. Другий етап - це пункція фолікулів, забір яйцеклітин, яка відбувається в умовах операційної під внутрівенним обезболенням. Але ця методика є амбулаторною процедурою і не потребує госпіталізації пацієнта. Третій етап – це безпосереднє запліднення в умовах ембріології і культивація до п’ятого дня. І п’ятий етап - перенос ембріонів у порожнину матки",
- каже завідуюча жіночою консультацією клініки Наталія Стрижак.

Завдяки штучному заплідненню протягом останніх чотирьох років в Ужгороді народилися понад 150 діток. Такі показники лікарі вважають дуже успішними.

Федір Куртяк
, старший науковий співробітник біологічного факультету УжНУ, додає: "У 2017 році ефективність випадків вагітності сягла вище 60%. Це досить великий показник як для України. У Європі цей показник є трохи нижчим. От такі речі проводяться в ембріологічній лабораторії і це допомагає жінкам вилікувати те безпліддя, яке ми маємо, з яким жінки борються".
Головним способом запобігти медичному втручанню у процес запліднення медики все ж називають профілактичні заходи. Здоровий спосіб життя, дотримання гігієни, постійний інтимний партнер та початок статевого життя у зрілому віці – основні методи, які допоможуть убезпечити себе від проблем зі здоров’ям у майбутньому.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.