Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Вчені створили миттєвий клей, що заживляє рани без швів і скоб

Група інженерів-біомедиків створила миттєвий клей MeTro, який після опромінення ультрафіолетом затягує рану за лічені секунди.
Про це повідомляє у вівторок «Дім інновацій» з посиланням на журнал Science.
«Інженери-біомедики Сіднейського університету (Австралія) у співпраці з колегами зі США створили новий еластичний миттєвий клей, що дає змогу обробляти рани навіть у тих тканинах тіла, які постійно скорочуються чи оточені рідинами, – без хірургічних швів і скоб. Продукт назвали MeTro, і зараз компанія Elastagen Pty Ltd займається комерціалізацією цієї технології, щоб зробити її доступною по всьому світу», - йдеться у повідомленні.Як розповідають розробники клею, MeTro наносять безпосередньо на розріз або в порожнину, що потребує загоєння, зі спеціального шприца, після чого піддають дії ультрафіолетового випромінювання. Нетоксичний клей «зв’язується» за 60 секунд і фіксує краї рани без швів і скоб, які зазвичай доводилося згодом знімати. Миттєвий хірургічний клей дає змогу з однаковою ефективністю з’єднувати тканини легень, судин – артерій та вен, серця – тобто органів, які постійно рухаються чи оточені рідинами. Із використанням традиційних швів рани могли відкритися, а нова розробка швидко герметизує рану. Як показали досліди на дрібних гризунах та свинях, за рахунок гелеподібної структури шов не розходиться і не перешкоджає рухливості тканин і органів.
Завдяки деградації ферменту, що міститься в гелі, миттєвий хірургічний клей можна «програмувати» на тривалість скріплювального ефекту – від кількох годин до місяців – для надійного загоєння різних ран. Загалом процес «зшивання» біотканини подібний до скріплення чи герметизації будматеріалів – сантехніки, керамічної плитки – звичайним силіконовим клеєм або герметиком.
Передусім така розробка стане у пригоді в місцях стихійних лих, у разі автомобільних аварій, побутових і виробничих травм, а також у зоні бойових дій.

Фото: The University of Sydney




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.