Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Нові правила в ЗНО

Візьми на замітку: як розібратися в нових правилах ЗНО

У цьому році з'явилися нові поняття, у яких легко заплутатися старшокласнику. Про те, як їх відрізняти, правильно розраховувати і визначати свої шанси на вступ, розповіли у Департаменті вищої освіти МОН.
Пороговий
Це кількість балів, нижче якого набирати не можна. Хто не подолає пороговий бал, той тест не здав і сертифіката не отримує. Якщо мова йде про обов'язкове для всіх вузів українській мові і літературі, то після цього провалу абітурієнт не може брати участь у вступній кампанії. Якщо ж це будь-який інший предмет, можна здати інші тести. Два хороших результату в поєднанні з творчими конкурсами можуть забезпечити надходження.
Заздалегідь пороговий бал невідомий. Його визначають вже після кожного тестування. На пробному ЗНО по українській мові і літературі, наприклад, відсіяли кожного дев'ятого учасника - всіх, хто набрав менше 35 балів за 58 завдань базового рівня. Для визначення порогового бали засідає комісія експертів, яка за методом Ангоффа встановлює, які завдання повинен здати навіть не дуже підготовлений абітурієнт. Якщо ж занадто багато вступників буде "за бортом", результат трохи підправлять. Не на око - для цього скористаються ще одним методом - Беука.
Так що в цьому році, просто прийшовши на тестування, абітурієнт не отримує нічого. Хоча в минулі роки нараховувалося відразу 100 балів. Тепер же 100 балів нараховують того, хто визнаний здали тест. Результати всіх абітурієнтів, які подолали "поріг", переведуть у рейтингові бали - від 100 до 200.
Мінімальний прохідний
Раніше у всіх вузах були однакові правила: відсівали абітурієнтів, які отримали менше 140 балів з профільних предметів та 124 з непрофільних. Зараз вузи самі вирішують, абітурієнтів з якими балами вони допускають до участі в конкурсі. У більшості вузів беруть починаючи від 100 балів. Але в популярних "вишки" умови суворіші. Скажімо, в Києво-Могилянську академію на політологію беруть, якщо три тесту здано на 440 балів і вище. В КПІ розглядають документи, тільки якщо в сертифікаті ЗНО за всі тести не менш 414 балів. В Інститут міжнародних відносин можна звертатися, якщо наберете від 460.
Прохідний
Це бали останнього в рейтингу вступника, рекомендованого до зарахування. Саме з такими результатами вуз приймає, але вирішує це не він. Все залежить від попиту на бюджетні місця саме в цьому університеті, від рівня підготовки абітурієнтів в середньому. Щоб визначитися, куди є шанс пройти, є сенс орієнтуватися на торішній прохідний бал у внз. Ті, хто намагається "стрибнути вище голови", не маючи достатніх знань і подаючи заявки тільки в найпрестижніші вищі навчальні заклади, ризикують не вчинити в цьому році. Але і занижувати планку не варто - можна потім кусати лікті, що надійшов в не дуже затребуваний роботодавцями внз. А міняти внз студентам на безкоштовне навчання в іншому 2015-го не дозволено. Тільки на комерційній основі.
До речі
Ваговий коефіцієнт
Вуз сам визначає, який предмет вважати профільним для вступу на обрану спеціальність. Тут у 2015-му також немає єдиних правил. Щоб зробити результати з цієї дисципліни абітурієнта більш вагомими, при надходженні їх множать на певний внз максимальний коефіцієнт (наприклад, 0,5%). Решта - на менший (наприклад, 0,25%). Сума коефіцієнтів має дорівнювати одиниці.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.