Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Сироїди — хто вони? Плюси й мінуси сирої їжі

Усе, що ми споживаємо, так чи інакше відбивається на стані нашого здоров’я. Для схуднення, очищення організму чи покращення стану шкіри люди часто змінюють систему харчування. Іноді для цього застосовують сироїдіння. сироїди
Сироїдіння, або вітаріанізм — це система харчування, заснована на вживанні продуктів тільки в сирому вигляді, без будь-якої теплової обробки. Сироїди вважають, що таким чином їжа зберігає всі свої корисні властивості, вітаміни, мікроелементи, а найголовніше — ензими, тобто елементи, які є лише в сирих продуктах, пише “Репортер”.


Прихильники сироїдіння вважають, що така їжа краще засвоюється, насичує організм корисними речовинами. Мовляв, продукти — зазвичай це фрукти, горіхи, сухофрукти, насіння, овочі — організм перетравлює значно швидше, при цьому витрачаючи менше енергії.
Натомість, медики зазвичай виступають проти сироїдіння. На їхню думку, деякі речовини, необхідні для нормального функціонування організму, важко знайти лише в рослинах.
Наприклад, лікар-гастроентеролог Івано-Франківської міської поліклініки №?1 Алла Курилець виступає проти сироїдіння.
«У будь-якому разі харчування має бути збалансованим, звісно, включати велику кількість овочів і фруктів, але й продукти тваринного походження: яйця, сир, молоко, мед, — каже лікар. — Овочі варто не варити, краще піддавати обробці на парі. Якщо вже хочеться поекспериментувати із сироїдінням, то спершу треба порадитися з лікарем. І в будь-якому разі людина, яка хоче стати сироїдом, повинна бути здоровою».
На думку фахівців, сироїдіння дозволяється тільки людям зі здоровою травною системою. Переходити треба поступово, з максимальною увагою до самопочуття.
19-річна франківчанка Ніна Данів вирішила стати сироїдом минулого року.
«Моє рішення було пов’язано з тим, що в цій системі харчування є багато переваг. Очищення організму — це найголовніше, — каже дівчина. — Крім того, покращення зовнішнього вигляду, стану шкіри і збільшення кількості енергії. Окрім того, це чудовий інструмент для відкриття потенціалу, великої кількості нових ідей і ясності думок… Взимку сироїдити важче, бо менший вибір фруктів, тож до свого раціону я включаю деякі корисні продукти: крупи, бобові, бездріжджовий хліб. Але важливо, щоб у раціоні було як можна більше сирої їжі, приблизно 80%».
Якщо наважитесь — не бажано переходити до сироїдіння швидко. Це треба робити дуже поступово, не за один день. Адже організм не звик отримувати корисні речовини з виключно сирої їжі. Та й психологічно тривалий перехід буде значно легшим.
«Усе можна легко замінити, — розповідає 24-річний Андрій, який практикує сироїдіння 14 місяців. — Наприклад, м’ясо замінюють на соєві, молочні продукти на рослинне молоко, яке роблять з горіхів, а солодощі дуже легко готують із горіхів та сухофруктів. Звісно, спочатку це важко, але з часом все легше і приємніше».
Чи займатися сироїдінням — кожен вирішує сам. З одного боку це може покращити самопочуття, з іншого — не всім то корисно. Напевно, хороший приклад подібної системи харчування — піст. Але у більшості він триває не все життя…






Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.