Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

На понад 1 млн. 400 тис. гривень виділено одноразової грошової допомоги

Чергове засідання колегії районної державної адміністрації відбулося 27 лютого.
На порядку денному розглянули ряд питань, а саме: про підсумки економічного і соціального розвитку району за 2017 рік; про підсумки виконання бюджету району за 2017 рік; про надання одноразової грошової допомоги малозабезпеченим громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах та іншим категоріям громадян у 2017 році.


У роботі колегії взяли участь голова районної ради Василь Дан, керівники органів місцевого самоврядування, керівники структурних підрозділів райадміністрації, районних установ, організацій та служб.
Начальник управління економічного розвитку Дмитро Рущак, проінформував присутніх про основні показники економічного і соціального розвитку району за минулий рік. Загальна сума, передбачена для фінансування об’єктів за рахунок всіх джерел у 2017 році, становила понад 49 млн. грн., фактично отримано майже 27 мільйонів й освоєно біля 22 млн. гривень. Якщо в окремих випадках об’єкти перехідні й залишок коштів залишається на наступний рік, то зекономлені асигнування на інші об’єкти повертаються до джерела фінансування.


Як відзначив очільник райдержадміністрації Павло Басараба, вміння раціонально використовувати гроші - мистецтво, але якщо для цього є підстави й роботи доведено до досконалості, що викликає сумніви. Тому, або проекти мають погрішності й розроблені з врахуванням похибок, або працюємо, економлячи, що дивує розпорядників коштів під час чергового звернення про включення того чи іншого об’єкта до переліку на виділення коштів.
Також доповідач проаналізував й інші сфери життедіяльності району. Зокрема, як і надалі головними наповнювачами бюджетів усіх рівнів залишаються держлісгоспи району, ВГСМ та інші підприємства лісової галузі. До речі, лісогосподарські підприємства цілком виконали меморандум, підписаний з лісокористувачами, а тому, на думку голови райдержадміністрації, вже час з’ясувати, як приватні підприємці з свого боку виконують взяті зобов’язання у плані створення додаткових робочих місць, впровадження технологій з глубокої переробки деревини. Адже маємо спільно працювати над розвитком домінуючої галузі району.
Позитивним є і те, що зросли надходження від туристичного збору, однак поки що хвалитися нічим, позаяк сума мізерна, порівняно з реальною базою оподаткування.


З підсумками виконання бюджету району за минулий рік учасників зібрання ознайомив в. о. начальника фінансового управління Роман Рогожан, а сільський голова Водиці Іван Ватрала говорив про надходження до скарбниці населеного пункту.
Одним із джерел поповнення місцевих скарбничок є надходження від штрафів (від 340 до 1700 грн.) за адміністративні правопорушення за ст. 152 КУпАП „Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів”. Подібна практика, враховуючи діючу з 1 січня норму Закону України „Про відходи” про сортування сміття, стала б стимулом у дотриманні порядку в населених пунктах. Тим більше, що не йдеться про накладання штрафів з метою наповнення бюджетів, а тільки задля наведення ладу в безсистемному викидання непотребу. Але, як свідчать дані Рахівського відділення поліції, голови самоврядних органів не поспішають задіяти фінансові важелі впливу на порушників природоохоронного законодавства, як і вирішувати питання сортування сміття. Саме на цьому наголосив очільник райдержадміністрації, озвучивши дані реагування адміністративних комісій сільських, селищних, міської рад на протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 152 КупАП, надіслані відділом поліції для прийняття рішень. Тільки за минулий рік подібних надійшло 34, і лише у семи випадках накладено штрафи. За два місяці цього року складено 18 у дев’яти населених пунктах й по жодному рішення не прийнято. Вочевидь, всіх усе влаштовує, а насправді переважає бажанн ні з ким не конфліктувати, зберігаючи добрі стосунки.
Про надання одноразової грошової допомоги малозабезпеченим громадянам, які опинилися у складних життєвих обставинах та іншим категоріям населення йшлося у виступі в. о. начальника управління соціального захисту населення Галини Франц.
Так, у 2017 році до райдержадміністрації надійшло 1391 звернення про надання одноразової грошової матеріальної допомоги. Кожне звернення було розглянуто на районній комісії, розмір грошової матеріальної допомоги визначався із врахуванням вимог граничних розмірів та матеріального стану особи, яка звернулася.
За результатами роботи комісії, по програмі “Турбота”, матеріальну допомогу надано 1178 громадянам району, на суму 1 176 850 гривень та 180 учасникам антитерористичної операції та членам сімей загиблих, на суму 257 900 гривень, по районній комплексній програмі на 2015 – 2017 роки щодо соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, вшанування пам’яті загиблих.
Керував роботою колегії голова районної державної адміністрації Павло Басараба.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.