Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Депутати облради просять налагодити залізничне сполучення Закарпаття зі столицею та іншими регіонами України


Та вважають за доцільне утворити консультативний орган регіону, до складу якого необхідно включити представників туристичної галузі Закарпаття та виробничих структурних підрозділів Укрзалізниці з питань пасажирських перевезень. Про це йдеться в рішенні облради, ухваленому на першому пленарному засіданні 10-ї сесії «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо врегулювання питань із забезпечення належного залізничного сполучення» , що адресоване публічному акціонерному товариству «Українська залізниця».
 
У документі наголошується: «враховуючи потреби мешканців та гостей Закарпатського краю, його унікальне географічне розташування, а також зацікавленість області у розвитку туристичної галузі та підвищення значення Закарпаття як регіону з перспективами розвитку інноваційної економіки, що потребує забезпечення якісної логістики, а також значний суспільний резонанс, депутати Закарпатської обласної ради звертаються із вимогою налагодження якісного залізничного сполучення Закарпаття зі столицею та іншими регіонами України і в межах області.
На основі аналізу, проведеного та оприлюдненого туризмознавцями Закарпаття, вважаємо за необхідне спрямувати пропозиції щодо покращення стану справ із залізничним сполученням, адже його наявний рівень не відповідає інтересам Закарпаття та всієї України, тому що не забезпечує повною мірою потреби пасажирів у комфортних та якісних перевезеннях і не сприяє підвищенню мобільності населення», - підкреслюють депутати та додають, що для задоволення потреб жителів і гостей області та забезпечення соціально-економічного розвитку, у тому числі туристичної галузі області, необхідно звернути особливу увагу на пропозиції щодо покращення залізничного сполучення із Закарпаттям, що охоплюють питання із запровадження нових і  поліпшення наявних маршрутів, оптимізацію графіків руху поїздів, продажу квитків тощо, а саме:
1. Забезпечення попереднього продажу квитків на пасажирські поїзди сполученням із Закарпаттям за 45 діб, що особливо актуально у передсвяткові пікові дні та у літній період.
2. Складання розкладів руху поїздів та їх оприлюднення за шість місяців до введення їх у дію, що дасть можливість планування туроператорами турів, а туристам заздалегідь їх бронювання.
3. Інформування у термін до двох місяців про зміни розкладу руху пасажирських поїздів і організацію додаткових потягів та про інші нововведення в організації залізничного сполучення, що дасть змогу закарпатцям і гостями краю завчасно планувати та приймати рішення щодо поїздок.
4. Проведення оптимізації розкладів руху пасажирських поїздів у частині зміни часу, передбачивши можливість прибуття потягів до міста Ужгород орієнтовно до 12.00 год., що дасть змогу туристам, які відвідують туристичні та санаторно-курортні об’єкти області, ефективніше використовувати час, з урахуванням  часу на доїзди та поселення, відвідувати екскурсії, атракції  тощо у день прибуття.
5. Уведення до розкладів руху пасажирських поїздів зупинок у вузлових туристичних пунктах: Воловець, Свалява, станція «Карпати», Ставне, Кострино, Великий Березний, Перечин, адже зазначені райони володіють надзвичайно потужним рекреаційним потенціалом та унікальними для України природньо-кліматичними умовами: на їх території зосереджена велика кількість оздоровчих та  готельно-туристичних комплексів, у т. ч. гірськолижних, баз відпочинку. Вражаючі краєвиди, автентичність та гостинність місцевих жителів приваблюють тисячі туристів з усіх областей України та зарубіжжя, проте  через невдалу логістику ці можливості втрачаються.
6. Збільшення у складі пасажирських поїздів кількості плацкартних вагонів, що надасть можливість не лише збільшити кількість пасажиромісць, а й зацікавити бюджетних туристів (дитячі групи, студенти, пенсіонери, малозабезпечених верств населення та ін.). Адже бюджетний турист при визначенні місця відпочинку враховує транспортні витрати і відповідно через відсутність таких вагонів або малу їх кількість надає перевагу  іншім регіонам для відпочинку, а не Закарпаттю.
7. Потребує оновлення рухомий склад приміських потягів Львів – Мукачево – Ужгород – Львів та коригування його графіку руху.
На переконання депутатів обласної ради,  для врегулювання порушених питань, створення додаткових зручностей для мешканців і гостей Закарпаття, сприяння підвищенню попиту та рентабельності залізничних пасажирських перевезень є доцільним утворення консультативного органу регіону, до складу якого включити представників туристичної галузі Закарпаття та виробничих структурних підрозділів Укрзалізниці з питань пасажирських перевезень. 
Враховуючи ключову роль залізничного транспорту у розвитку галузі туризму, який є одним з найбезпечніших і популярних видів сполучення та здатний забезпечити безперебійне й безпечне пасажирське сполучення області з іншими регіонами країни, основною функцією зазначеного органу буде напрацювання пропозицій із покращення залізничного сполучення у контексті потреб регіону та перспектив розвитку туристичної галузі Закарпаття і загалом економіки області.
  У зв’язку з цим, просимо розглянути подані вище пропозиції, вжити заходів із врегулювання питань із забезпечення належного залізничного сполучення, розв’язання яких сприятиме підвищенню іміджу Укрзалізниці, збільшенню потоків внутрішніх та іноземних туристів, залученню інвестиційних ресурсів для реалізації нових проектів у сфері туризму і рекреації, підвищенню рентабельності пасажирських залізничних перевезень»,- підсумовується  в документі.

Прес-служба Закарпатської облради




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.