Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Хто гальмує проект «закарпатський Буковель» і кому вигідно перетворити автентичні села краю на вимираючі?

Курорт Буковель у сусідній із Закарпаттям Івано-Франківщині по праву вважається найбільшим у Східній Європі. Розвинена інфраструктура, високий сервіс і, чого приховувати – ціни, ставлять його на один рівень із славнозвісним Куршевелем та швейцарськими альпійськими курортами.


Вже кілька років точаться розмови про подальше розширення і розбудову Буковелю, однак на Франківщині для цього елементарно не вистачає місця. Тож інвестори хотіли розширитися за рахунок земель близ розташованих сільських громад Закарпаття та місцевих лісгоспів. Однак на їхньому шляху раптом виникли перепони…
Мешканці села, як уже говорилося, переважною більшістю за будівництво, бо розуміють, які перспективи відкриваються перед селом.
Розуміють вигоду від будівництва не тільки селяни, але й представники депутатського корпусу, бо ще трохи – і автентичне село почне вимирати. Тим не менше суд в Ужгороді оскаржив рішення «за» курорт, прийняті Рахівською і Тячівською районними радами.
Так званий "закарпатський Буковель" - курорт Свидовець із сотнями готелів, 53 км витягів та понад 200 км лижних трас. Будуть навіть поля для гольфу та летовище. Планується, що одночасно там зможуть прийняти 30 тис. туристів. Проект анонсували ще рік тому - як справжнє щастя для Закарпаття: буде робота, будуть інвестиції, будуть туристи, будуть гроші. Однак тут же виник спротив – почали підбурювати громадськість, активізувалися численні захисники природи. Чому так сталося?
Для тих, хто розказує про десятки гектарів, вирубаних лісгоспів, теж є пояснення – території у десятки разів менші.
У сусідньому районі – Тячівському – інфраструктура зачепить і Бурустури – така стара назва села Лопухово. Тут «за» Свидовець – 95% населення.
Наразі ж Свидовець – це дороги, які за бездоріжжя можуть подолати тільки УРАЛи та армійські УАЗи, вирубки і напівлегальні туристичні бази, а також відсутність єдиного господаря. У перспективі ж -  5 тисяч нових робочих місць, які займуть місцеві мешканці. Облаштування курорту, яке триватиме кілька років, надасть бурхливого розвитку місцевій промисловості, адже будівництво проводитиметься переважно за рахунок місцевого ринку праці і з місцевими фірмами. А після відкриття курорту надходження в місцеві бюджети зростуть мінімум у сотні разів.



zido.com.ua





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.