Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

В чому користь Великого посту для вашого здоров'я

Довгий час голодування і піст вважалися, якщо не шкідливими, то, по крайній мірі, марними для людського організму. Однак нові відкриття в галузі молекулярної біології показують, що обмеження в їжі і розвагах приносять величезну користь людині.

Якщо не брати до уваги важкі генетичні захворювання, то практично всі наші проблеми зі здоров'ям пов'язані зі способом життя. Вчені запевняють, що наше самопочуття на 25-30% залежить від наших генів, і на 70% - від того, як ми живемо. Хороша новина в тому, що, змінивши свій спосіб життя, ви зможете оздоровити організм і жити довше. Виникає закономірне питання: який спосіб життя вести?

Не секрет, що для підтримки здоров'я потрібно займатися спортом і правильно харчуватися. За останні 50 років в дієтології відбулося безліч відкриттів і спростувань. Коли вченим вдалося зазирнути в клітку і зрозуміти, що ж там відбувається при тому чи іншому способі життя, стало очевидним, що запорукою здоров'я і довголіття є скромність. Численні дослідження і медичні спостереження за довгожителями показують, що живуть довго ті, хто їсть небагато, мало нервує і багато працює.

Керівник відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені Богомольця НАН України Віктор Досенко розповідає, що продовжити собі життя можна завдяки чотирьом основним правилам, яким слід дотримуватися все життя:

Не наїдатися. Як показують медичні спостереження, урізання калорій на 30% дозволяє продовжити життя на 10-20 років.
Їсти більше овочів і фруктів. У них містяться ксенобіотики - речовини, чужі нашому організму, які постійно тримають нас в тонусі, не даючи "розслабитися" імунній системі.
Фізичні навантаження. Якщо ми хочемо не хворіти і жити довго, то потрібно багато рухатися, оскільки організм наш з давніх часів звик саме до такого способу життя.

Температурні перепади. Цивілізація позбавила нас від сильних температурних перепадів. І взимку, і влітку ми перебуваємо в комфортних для нас умовах: включаємо обігрівачі або кондиціонер. А організму потрібно іноді "здригнутися", випробувати температурний стрес. Наш організм влаштований так, щоб періодично відчувати сильний холод і спеку, і коли цей фактор зникає, то можуть виникати проблеми зі здоров'ям.

Чому ж постити і голодувати корисно? Яка користь від урізання калорій і тимчасової відмови від їжі?

Вся справа в тому, що еволюційно живі організми підготовлені до періодичних голодувань. Так, лісові тварини не харчуються 3 рази в день, а іноді їм доводиться проводити в пошуках їжі по кілька діб. Коли в організм не потрапляє їжа, то він переходить на зовсім інший режим роботи: сповільнюється обмін речовин і запускається процес аутофагії (самопоїдання). При цьому в першу чергу організм перетравлює ті молекулярні комплекси і структури клітин, які стали непотрібними: наприклад, це неправильно згорнуті білки, мутував клітини і т.д. Іншими словами, при запуску аутофагії організм починає переробляти сміття, які за час життєдіяльності накопичується в клітинах.

Якщо не голодувати, або того гірше - постійно переїдати, то аутофагія не запускається, в організмі накопичується велика кількість непотрібних елементів і клітинного шлаку, який через роки призводить до розвитку серйозних хронічних захворювань. Вже є досить переконливі дані, що свідчать про те, що відсутність аутофагії призводить до розвитку хронічних серцево-судинних захворювань, онкологічних хвороб і хвороби Альцгеймера.

В піст по релігійним правилам людині потрібно харчуватися "бідною" їжею, відмовившись від їжі тваринного походження. Таким чином, на кілька тижнів чоловік урізує кількість калорій і харчується лише рослинною їжею. Завдяки посту ми з одного боку урізуємо калорії, а з іншого - харчуємося рослинною їжею, збагачуємо свій організм ксенобіотиками. Для підтримки гарного самопочуття людині необхідні ксенобіотики. Вони не містяться в м'ясі, оскільки, наприклад, білок свині, корови або птахи не чужорідний для нас, і організм його перетравлює без проблем. Чужорідними для нас є бактерії, гриби і рослини. У рослинах містяться ті самі ксенобіотики, які при попаданні в організм запускають механізми по утилізації чужорідних продуктів. Таким чином, організм починає позбавлятися не тільки від ксенобіотиків, а й від власних токсичних речовин, які в ньому періодично накопичуються. М'ясна їжа і фаст-фуд не містять ксенобіотиків, тому при їх вживанні в організмі не включаються механізми по утилізації токсичних речовин.

У цьому сенсі піст є корисним, і якщо в цей період людина не буде наїдатися, і 1 раз на тиждень голодувати, то користь від посту буде велика. Ви скинете зайву вагу і омолодити свій організм.

Джерело 




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.