Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Як українці створили смарт-годівничку для тварин і випередили Ілона Маска


Стартап із українським корінням випустив на ринок пристрій Petcube Bites, який отримав золото у категорії "Найдивніший продукт" 2017 року від популярного американського сервісу з пошуку стартапів ProductHunt.
У понеділок, 29 січня стали відомі переможці премії Golden Kitty Awards 2017 від ProductHunt, яка вважається своєрідним "оскаром" у стартап-середовищі. У категорії #WTF Product of the Year – яку можна приблизно перекласти як Найдивніший продукт року – переміг Petcube Bites. Це розширена версія добре вже відомої на ринку смарт-камери від Petcube. Новий пристрій дозволяє віддалено підкликати домашню тварину і погодувати її. Цікаво те, що в тій самій номінації із Petcube Bites змагалася The Boring Company Ілона Маска, яка у підсумку зайняла друге місце. І яка попередні два роки поспіль перемагала саме у цій категорії.
Про те, хто, як і для чого створив цей "дивний пристрій", НВ розповів CEO і співзасновник Petcube Ярослав Ажнюк.
Як "підключити" котиків і песиків
"Із першого дня існування компанії ми ставили собі за мету покращити добробут домашніх тварин в світі і відносини власників та їхніх улюбленців", - підкреслив він. Ідея пристрою Petcube Bites стала логічним продовженням першого продукту Petcube Camera – інтерактивної камери із вбудованою лазерною іграшкою. У власників домашніх тварин з’явилася можливість спілкуватися та розважати "своїх пухнастих улюбленців на відстані". Наступний крок – годувати і дресирувати чотирилапих "друзів". "Це був новий спосіб взаємодії і новий виклик, адже він мав фізичну складову. Так виникла ідея Petcube Bites", - розказав Ажнюк.
Що таке розумна годівничка для чотирилапих
За словами керівника компанії, Petcube поставив собі за мету створювати функціональні та стильні продукти преміум-класу для тварин та їхніх власників. Це – інтерактивні камери для домашніх улюбленців із хмарним сервісом Petcube Care. Який дозволяє записувати і зберігати відео, поки господаря немає вдома. Окрім пристроїв, команда створила власний мобільний додаток. За його допомогою можна не лише керувати камерами Petcube, але й бавитися з домашніми тваринами інших користувачів. А також публікувати і проглядати фото і відео навіть тим, у кого нема пристрою Petcube. "Це повноцінна соціальна мережа для власників і шанувальників домашніх тварин", - зазначив CEO і засновник компанії. Наразі число користувачів сягає 100 тис.
Кому потрібен Petcube Bites
Цільовою аудиторією для своїх продуктів компанія вважає в першу чергу власників домашніх тварин, які багато працюють або подорожують. "За допомогою наших пристроїв вони завжди можуть бути на зв’язку зі своїми пухнастими улюбленцями", - підкреслив Ярослав Ажнюк. Камери дозволяють спостерігати, спілкуватися, гратися та годувати своїх котиків і песиків на відстані через додаток до смартфону. Рішення компанії підходить також для нових власників домашніх тварин або тварин з особливими потребами, відзначили в Petcube.
Технології допомагають краще зрозуміти пухнастих улюбленців, аби краще про них дбати, переконаний Ажнюк. "Ми вже знаємо, що тварини часто сумують, коли залишаються самі вдома. Через це вони влаштовують безлад. Наші пристрої допомагають їх розрадити і навіть дресирувати", - поділився він своїми спостереженнями.
Технології дозволили залишатися на зв’язку навіть із тваринами
Наприклад, якщо пес почав гавкати, то його господар одразу отримаєте повідомлення на свій мобільний телефон. Підключившись до камери, ви можете побавитися зі своїм улюбленцем лазером, щоби відволікти, або просто наказати припинити і "викинути" йому ласощі на знак схвалення. "Тварини швидко вчаться!" – зазначив Ярослав Ажнюк.
Як можна було до такого додуматися?
Влітку 2015 року Petcube запустив другу кампанію на найпопулярнішому у світі краудфандинговому майданчику Kickstarter. За два тижні вдалося зібрати $350 тис. на два нових продукти: друге покоління камери з лазерною іграшкою Petcube Play і новий пристрій із вбудованою годівничкою Petcube Bites. Офіційний запуск Petcube Bites відбувся влітку 2017 року.
Протягом року з початку кампанії на Kickstarter Petcube збільшив штат на 70%. Станом на початок 2018 року в компанії працювало близька 60 людей в трьох офісах - у Києві, Сан-Франциско і Шеньжені. За цей час Petcube придбав канадського конкурента PetBot і залучив додаткові $10 млн інвестицій в рамках фінансування серії "А". Паралельно із виробництвом пристроїв команда розвиває власний хмарний сервіс Petcube Care і мобільний застосунок Petcube.
Звірячий бізнес
Станом на червень 2017 року Petcube розпродав 100 тис. своїх пристроїв. За словами Ажнюка, Petcube Bites відразу ж після запуску у четвертому кварталі минулого року вже встиг випередити Petcube Play за об’ємом продажів.
Голова Petcube без зайвої скромності зазначив, що його компанія "власне, створила ринок Connected Pet, поєднавши категорії Smart Home (Розумний дім) і товари для хатніх тварин. "Щороку у Petcube зявляється все більше клонів і конкурентів, а це ознака того, що ми на вірному шляху", - переконаний він.
За його словами, у 2016 році власники домашніх тварин витратили близька $100 млрд на продукти і послуги для своїх пухнастих улюбленців. Витрати лише американців сягнули понад $65 млрд. Майже $15 млрд від цією суми - це придбання різноманітних товарів, в тому числі – технологічних. За прогнозами, до 2022 року понад 40 млн американців "під’єднають" своїх домашніх тварин до інтернету.
"Ми під'єднуємо тварин до інтернету і це концептуальний зсув. Так само як Facebook і Amzon змінили динаміку ринків товарів і медіа для людей, Petcube змінює правила гри на ринку товарів для домашніх тварин", - переконаний Ярослав Ажнюк.
Що ще можна зробити для котиків і песиків
Petcube уже встиг отримати визнання як найкращий hardware-стартап України та Європи, розповів керівник компанії. У 2017 році Petcube переміг у категорії "Розумний будинок" на міжнародній виставці Wearable Tech Show, присвяченій "розумним" пристроям і інтернету речей. А також отримав бронзову нагороду в категорії "Камери і віртуальна реальність" всесвітньо відомої премії в галузі інновацій Edison Award. В 2016 році команда Petcube стала першим від України резидентом відомого бізнес-інкубатору YCombinator у Каліфорнії.
У січня цього року на виставці CES 2018 у Лас-Вегасі Petcube представив функцію "пет-селфі", за допомогою якої домашні тварини зможуть дзвонити господарям. Ця функція стане доступною із новим оновленням пристроїв навесні цього року.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.