Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Антирекорди гривні і нові зарплати вчителів: що змінилося для українців за тиждень


Курс євро і долара різко зріс, а державний ПриватБанк визначився з новим головою.
Україна після Нового року і Різдва повертається в звичний робочий ритм. Минулого тижня відбулося перше засідання Кабінету міністрів, на якому уряд, серед іншого, затвердив підвищення зарплат вчителям. "Прокинувся" після численних вихідних і валютний ринок – курс гривні покотився вниз. Сайт "Сегодня" склав ТОП-3 найважливіших економічних тем тижня.

1. Рекордний курс євро і зростання долара

Під кінець тижня, 12 січня, офіційний курс євро в Україні побив історичний рекорд - 34,18 грн/євро. Минулий максимум становив 34,04 грн і був зафіксований в лютому 2015 року під час пікової девальвації гривні. Готівкову євровалюту продавали і зовсім по 34,5 грн.

Втім, курс долара теж вже добрався до відміток 2015 року. 12 січня Нацбанк встановив курс "зеленого" на рівні 28,44 грн/дол. В обмінниках американську валюту продавали в середньому по 28,65 грн.

За словами фінансового експерта Бориса Кушнірука, післяноворічні коливання курсу долара стали вже звичними, і їх часто використовують українські експортери, при цьому ще й збільшуючи штучний попит на долар. Економічний експерт Олександр Охріменко вважає, що в подальшому зростання курсу долара вже не буде таким стрімким, і до кінця січня "зелений" не доросте навіть до 29 грн.

2. Підвищення зарплат вчителів

11 січня Кабінет міністрів України підвищив зарплати вчителям. Як підрахував глава уряду Володимир Гройсман, українські вчителі 2018 року отримуватимуть в середньому на 1,5 тисячі гривень більше. Підвищення відбудеться вже з січня.

"За січень український вчитель отримає зарплату в середньому збільшену на 1,5 тисячі гривень. ...Фактично, якщо заробітна плата вчителя дорівнювала 5-7 тисяч, цього року вже зарплата вчителя дорівнюватиме в середньому 6,5 – 8,5 тисячі гривень на місяць", – заявив Гройсман.

Прем'єр також зазначив, що тренери в спортивних школах і ДЮСШ, а також вчителі в школах мистецтва в Україні дискриміновані в частині оплата праці, і цю ситуацію також потрібно виправити.

"Я вважаю, що нам потрібно попрацювати з місцевою владою, і буде необхідне рішення уряду, щоб ми підвищили зарплати викладачам в сфері культури і спорту", – підкреслив Гройсман.

Крім того, міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявляє, що 2019 року заробітні плати педагогічним працівникам планують підвищити ще на 25%. В цілому в ході реформи освіти зарплати вчителів мають зрости до 10 тис. гривень.

Гриневич нагадала, що зарплати педагогів 2017 року були підвищені на 50%, а з 2018 року – ще на 25%.

3. Іноземний голова ПриватБанку

10 січня наглядова рада ПриватБанку призначила уродженця Чехії Петра Крумханзла на посаду голови правління банку і подала документи до Нацбанку. Тепер кандидатуру Крумханзла повинен затвердити регулятор.

До теперішнього часу Крумханзл займав посаду члена правління з операційних питань Home Credit (Китай). Раніше він займав посаду члена правління з операційних питань у створеній урядом Австрії компанії з управління проблемними активами Heta Asset Resolution, де він відповідав за виділення непрацюючих активів до так званого "поганого банку", а також за визначення корпоративної стратегії, забезпечення належної інфраструктури і юридичну підтримку. До цього Крумханзл був членом правління з операційних питань в Райффайзен Банку Аваль.

В інформації про призначення Петра Крумханзла головою правління, яка розміщена на сайті ПриватБанку, він характеризується як "вимогливий і прагматичний лідер" з "чітким стилем управління", який "має репутацію вартої довіри і надійної людини, відкритого і прямого в спілкуванні, здатного діяти раціонально в будь-якій критичній ситуації" і який "довів свою ефективність в умовах українського банківського ринку періоду кризи 2008 року".

При цьому голова Громадської колегії Ради НБУ, голова Ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін вважає, що прихід іноземного фахівця до керівництва ПриватБанку свідчить про початок підготовки до продажу (частково або повністю) іноземним інвесторам.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.