Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Які головні страви обов’язково потрібно готувати на Старий Новий рік

Старий Новий рік 2018 святкують в ніч з 13 на 14 січня.
Вечір напередодні Старого Нового року називають Щедрим, тому і святковий стіл повинен бути багатим, ситним і смачним. Пише 24 канал
В Україні традиція святкувати Старий Новий рік пов’язана не лише із зміною літочислення, а і з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня – день Василя.
До того ж сучасний Новий рік припадає на різдвяний піст, а Старий Новий рік – вже ні, тому цей “новий рік” відсвяткувати можна від душі.
Вечір напередодні Старого Нового року – Щедрий вечір або Василя, як його ще називають – збігається з українським народним святом Маланки.
Кутя – головна обрядова страва цього вечора. На Василя кутю готували щедру, жирну, заправлену смальцем або вершками. Звідси і назва вечора – Щедрий.
За новорічний стіл, як і на Різдво, прийнято сідати всією родиною.
Які страви потрібно готувати на Старий Новий рік
Окрім куті, на Старий Новий рік прийнято готувати безліч страв: при тому цінується, якщо вони різноманітні й ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим буде наступний рік.
Обов’язковими частуваннями на столі є вареники, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси.
На столі обов’язково повинні бути страви зі свинини. Ця тварина традиційно вважалося символом родючості і достатку.
За народними звичаями на Старий Новий рік готують свинячі нутрощі, зі свинячих ніжок варять холодець, щоб у людей не боліли ноги, готують кишку (кров’янку), печінкові ковбаси, верещаку (старовинна українська страва зі свинячих реберець), смажать і коптять сало, готують з салом потапці (маленькі бутербродики), фарширують цілу молоду свиню, варять борщ тощо.
А от готувати птицю і рибу в цей вечір – було поганою прикметою, тому що вважалося, що щастя “полетить” або “попливе” з будинку.
Господарі накривали святкові столи рушниками і прикрашали колосками, в центрі столу ставили кутю і запалювали свічку, щоб вшанувати пам’ять предків.
Саме з куті починають трапезу цього вечора.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.