Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Зміни в ЗНО та перепідготовка вчителів: нововведення української освіти у 2018 році

Реформа торкнеться перш за все середні загальноосвітні школи.



Підпишіться на новини «UkrMedia» в Facebook, Twitter або Google+
У минулому 2017 році Верховна Рада проголосувала за реформу української освіти, передає Ukr.Media. Починає свій старт вона з 2018 року.Які зміни відбудуться в освіті в цьому році?
Старт 12-річної школи та перепідготовка вчителів
Першокласники, які підуть до школи у 2018 році, будуть вчитися 12 років. У новому законі передбаченоподіл середньої освіти на три рівні:- початкова освіта тривалістю чотири роки;
- базова середня освіта тривалістю п'ять років;
- профільна середня освіта тривалістю три роки.
У 2018 році почнеться реформа початкової освіти. За плином дорослішання учнів "Нової української школи" відбуватиметься реформа і наступних рівнів.
Навчання учнів за програмами дванадцятирічного повної загальної середньої освіти починається: для початкової освіти – з 1 вересня 2018 року; для базової середньої освіти – з 1 вересня 2022 року; для профільного середньої освіти – з 1 вересня 2027 року.
Тобто завершиться перетворення школи в 2030 році.
Щоб запустити "Нову українську школу" потрібно перенавчити вчителів. Міністерство освіти хоче на 1 вересня перепідготувати 22 тисячі вчителів початкових класів. Для цього з бюджету виділяється 386,6 млн гривень. Виходить, на підготовку одного вчителя піде 17,6 тис.; допомагати з навчанням вчителів будуть уряд Фінляндії і міжнародні організації.
Для старту "Нової української школи" міністерство створило новий стандарт освіти.
"Створення нового стандарту початкової освіти – це був складний крок, який передбачав переосмислення і застосування нових підходів. Ми повинні були вирватися з прокрустова ложа тільки виключно знань. І, думаю, нам це вдалося. У майбутньому, можливо, ще будуть зауваження до стандарту, тому що ми всі ростемо, змінюємося, але той документ, який існує сьогодні, – він дійсно інноваційний і він надихає", – зазначила міністр освіти Лілія Гриневич.
При цьому, як зазначає міністр: суть нового стандарту, його ключові принципи: "визнання та сприяння розвитку талантів кожної дитини".
З введенням нового навчального стандарту повинні змінитися зміст і результати навчання, методики викладання. Новий підхід передбачає партнерство і наставництво у відносинах між учителем і учнями, підтримку дітей, розвиток у них критичного мислення, самоповаги і впевненості в собі. Передбачається орієнтувати навчання на розвиток умінь, вікових особливостей дитини, формування компетенцій, необхідних для вирішення життєвих проблем.
Зарплати вчителів збільшаться
За прийнятим законом про освіту, мінімальна зарплата вчителя повинна бути не менше чотирьох прожиткових мінімумів. На сьогодні це 6800 гривень.
Але з 1 січня 2018 року вчительська зарплата різко не зросте, а буде підніматися поступово. Цього року її підвищать на 25%.
Наприклад, зарплата вчителя без категорії збільшиться з 4853 грн до 6202 гривень на місяць. Учитель першої категорії отримає замість 6417 грн 8045 грн. А вчитель вищої категорії, який отримував 6841 – 8577 гривень.
Загалом підвищені зарплати отримають понад 400 тис. вчителів.
"Реформа може статися тільки тоді, коли ми інвестуємо в наших педагогів. І я про це говорила на всіх рівнях влади – на найвищих, в Кабінеті Міністрів. Тому що не можна вимагати підвищення кваліфікації, нових методів викладання, реалізації академічної свободи, якщо ми не інвестуємо в нашого вчителя і нашого викладача", – прокоментувала Гриневич.
Нове навчальне середовище
Крім введення 12-річки і підвищення вчителям зарплат для старту "Нової української школи" потрібно змінити освітнє середовище. Тому на 2018 рік уряд виділив 1 млрд гривень на забезпечення учнів молодших класів навчальними засобами і мобільними меблями.
За словами міністра освіти Лілії Гриневич, інвестиції в молодшу школу йтимуть як з державного бюджету, так і з місцевих. Нові меблі і навчальні засоби потрібні для реалізації нових методик навчання.
"Ці інвестиції ми робимо на основі співфінансування з місцевими органами влади – частина коштів дає держава, решту – місцеві органи. Майже 1 млрд держава дає на забезпечення навчальними засобами і мобільними меблями, бо для реалізації нових методик потрібно нове освітнє середовище, і повинні його забезпечити", – зазначила Лілія Гриневич.
У другому кварталі цього року Міносвіти має завершити розробку нової програми навчання для початкових класів.
Нові правила ЗНО
Вступати в 2018 році можна за сертифікатами ЗНО за 2016-2017 і 2018 рік.
Але бали з іноземної мови виші прийматимуть тільки за результатами ЗНО 2018 року. Це пов'язано з тим, що ЗНО з англійської, іспанської, німецької та французької мов уперше буде у вигляді тестів двох рівнів складності: В1 і В2. Перший, В1 – для учнів, які вивчали мову в школі на стандартному рівні, а другий, В2 – для тих, хто вивчав поглиблено.
Також тести будуть включати аудіювання – виконання завдань на слух. Російської мови на ЗНО в якості іноземної більше не буде.
У 2018 року ЗНО з української мови доведеться здавати випускникам профтехучилищ і коледжів. Це дасть можливість оцінити рівень підготовки в школах, профтехучилищах і коледжах, вважає директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Вадим Карандій. Іноземну мову у вигляді ЗНО доведеться здавати також для вступу на магістратуру.
Мінімального балу для вступу на більшості спеціальностей не буде. Для участі в конкурсі можна подавати сертифікати з будь-якими балами. Однак на три спеціальності – "Медицина", "Стоматологія" та "Педіатрія" – прохідний бал буде 150 з предметів біологія, хімія або математика. Менший бал допускається тільки з української мови.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.