Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

До уваги закарпатців: в Україні можуть ввести обмеження на іноземну валюту

Нацбанк розробив список валютних обмежень і критерії їх введення.Національний банк України на виконання закону “Про валюту та валютні операції”, який набере чинності 7 лютого 2019 року, визначив  методику введення обмежувальних заходів на валютному ринку на випадок, якщо того зажадає ситуація в економіці країни.  
Про це пише UBR.На сайті регулятора оприлюднено проект постанови, яка попереджає банкірів і простих українців: задекларована владою лібералізація валютного ринку аж ніяк не конституційне право і у будь-який момент Нацбанк зможе його відібрати.У Нацбанку визначилися з переліком самих обмежень. Для п’яти з них потрібно затвердити окремі документи, що регламентують порядок їх використання:Обов’язковий продаж частини валютних надходжень (виручки експортерів та перекладів). Ліміти будуть встановлюватися окремими постановами НБУ.Обмеження строків розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів (проект вже опубліковано на сайті Нацбанку).Обмеження і порядок проведення операцій, пов’язаних з рухом капіталу.Введення дозволів і/або лімітів на проведення окремих валютних операцій.
Резервування коштів за валютними операціями.Також Нацбанк послався на закон, який регламентує його діяльність, і   перерахував окремі обмеження або тимчасові заборони. Виписані в законі “Про валюту та валютні операції” формулювання дають можливість вводити практично будь-які обмежувальні заходи між людьми, бізнесом і валютою.Наприклад, чиновники можуть забороняти покупку валюти (взагалі або за рахунок коштів з певних джерел), встановлювати обмеження на форму розрахунку, цільове використання валюти, обмежувати перелік допустимих операцій за всіма видами рахунків.Застосовувати всі або окремі заходи зі списку Нацбанк зможе  не завжди. 
Список загроз, що можуть стати приводом для введення обмежень і заборон виглядає так:- Значне зниження курсу гривні та / або золотовалютних резервів НБУ.- Значне зменшення загального обсягу вкладів (депозитів) в банківській системі.- Значне зростання вартості запозичень на зовнішніх ринках або неможливість здійснення таких запозичень.- Ескалація суспільно-політичного та/або геополітичної напруги, які створюють ризик для стабільності фінансового сектора.- Інші ознаки, які можуть свідчити про наявність істотних ризиків для макроекономічної стабільності і стабільності фінансової системи.  
        




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.