Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Унікальний водяний млин функціонує на Закарпатті (фото)

Нещодавно на чеському інтернет-порталі “Duse Karpat” (укр. Душа Карпат) опублікував статтю про діючий водяний млин у селі Луково. Представляємо Вам переклад даної статті.

Луково – це невелике село в південній частині Боржавської долини , недалеко від головної дороги від Іршави до Довгого. На краю Лукова, на мальовничих гірських луках, є важливий технічний пам’ятник – функціональний водяний млин . Разом із заводом в Мала Угольці це єдино діючі водяні млини в колишній Карпатській Русі. У сусідньому Імстичі є ще один, але він вже не працює.
Луковський млин на струмку Бистрий був побудований з дуба, ймовірно, на рубежі 19 – го і 20 – го століть, деякі джерела вказують на те, що навіть 200 років. Ним до цих пір керує родина Сенинець , яка заснувала млин. Це вже покоління кількох поколінь. Денис Сенинець зі своєю дружиною Оленою Сенінець в млині молють пшеницю, кукурудзу і ячмінь, з весни до осені. Фрезерування залежить від потоку води в місцевому руслі потічка. Особливою популярністю користується виробництво кукурудзяної муки для Пасхи.
Дорога до водяного млина
Пошук водяного млина видався не легким. На сьогоднішній час до нього не має жодного вказівника, і я не знайшов опис подорожі з будь-якої української сторони. По дорозі, ми попросили трох людей, щоб показали нам де знаходиться млин. Щоб Вам було легше цого знайти, я тут опублікую GPS-координати млина (48.321595, 23.221926) та опис поїздки. Увійшовши до села Луково, візьміть наліво та йдіть по дорозі, яка йде поряд з річкою Боржава в напрямку її потоку. Через деякий час дорога починає відхилятися від річки і підніматися, коли ви прибуваєте на перехресті 4 доріг. Підніміться на пагорб, 300 метрів ліворуч від дороги, щоб побачити ферму, за якою прихований водяний млин.
Джерело: DuseKarpat. Переклад:  Irshava News.com





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.