Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

До уваги закарпатців: почали застосовувати новацію, через яку суми в платіжках за газ значно зросли

Чимало споживачів зауважило: кількість використаного газу в платіжці більша за очікувану.

З’ясувалось, що в багатьох регіонах показники приладів обліку газу помножили на «коефіцієнти приведення до стандартних умов», пише газета Експрес. Найвищий він, коли лічильник — надворі.

Цікаво, що ці коефіцієнти раніше не використовували для нарахування оплати за спожитий газ побутовим споживачам.

«Мало того що ціну самого газу для споживачів уряд підвищив до 8,55 грн за кубометр, то в деяких областях України постачальники вирішили збільшити плату за газопостачання для населення додатково на 5 — 12%, — розповідає Тарас Галайда, провідний аналітик ГО «Публічний аудит». — Посилаються при цьому на Методику приведення об’єму природного газу до стандартних умов (стандартними умовами вважається температура повітря 20 градусів та абсолютний тиск 760 мм). Її затверджено Мінпаливенерго ще  2004 року. Та дотепер цю методику для розрахунків з населенням не застосовували.

Згідно з цим документом, обсяг газу множать на підвищувальний або знижувальний коефіцієнт залежно від місця розташування лічильника і температури повітря. Та чомусь улітку ніхто не зменшував оплату за спожиті кубометри газу, коли температура повітря перевищувала 20 градусів!»

«Ці коефіцієнти розраховано понад чотирнадцять років тому, — каже Ігор Черкашин, експерт з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики. — І ось тепер, не переглядаючи, їх беруться використовувати. Запровадження коефіцієнтів найбільше відчують приватний сектор, споживачі в селах. Йдеться про додаткові 11 — 12% до показників лічильника. Для квартир це буде плюс 5%».




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.