Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Карпати паприкаті: закарпатці всім селом вирощують перець та переробляють його на паприку

У закарпатській Великій Доброні всім селом вирощують перець та переробляють його на паприку. Приправу продають на місцевому ринку, закладам харчування. Також її охоче купують угорці — закарпатська паприка якісніша і обходиться їм у кілька разів дешевше, йдеться у сюжеті «Фактів».
У селі 5000 жителів. За сезон вони виготовляють 200 т паприки, продають по 100 грн/кг.
Перець збирають у вересні, коли він повністю дозріє. Потім його майже місяць підсушують на сонці. Так овоч достигає, стає яскравішим, багряно-червоним.
Кожна сім’я має власну сушарню. Там ще два тижні перець досушують до сухого та ламкого стану.
Далі перець чистять від насіння та плодоніжок і 3-4 рази перемелюють у порошок на млині. Таких млинів у Великій Доброні декілька. З 10 кг сирого перцю отримують 1 кг паприки.
Селяни скаржаться, що цього року врожай перцю невисокий через спеку. Перець – примхливий овоч, любить сонце і частий полив, тому щодня його поливають по кілька разів.  
До слова, Велика Добронь зараз є єдиним населеним пунктом в Україні, де паприку виготовляють у таких масштабах. Село називають українською столицею паприки, а «добринська паприка» вже стала брендом.







Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.