Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Психолог розповіла, якими недоречними фразами закарпатки ламають життя своїм дітям

Програв на змаганнях, захворів напередодні важливої події… Діти переживають невдачі гостріше дорослих, бо ці емоції ще нові, з ними важко впоратися. А ще й батьки, які прагнуть заспокоїти та підтримати, ризикують сказати зовсім недоречні фрази. Які?
«Це дрібниці, не варто через них засмучуватися»
На думку дорослого, програш у шкільній естафеті — це справді дрібний епізод. Але ж для дитини він дорівнює програшу на Олімпіаді (і навіть гірше — бо спортсмени психологічно загартовані безліччю попередніх змагань). Дорослим здається, що є сенс у тому, щоб показати дитині масштаб життя та нагадати, що все життя попереду. Але для дитини майбутнього не існує, вона ще не здатна заглядати далеко вперед, тому це втішання є марним.
«Припини, сльозами горю не допоможеш»
Варіації фрази різні, але головний її меседж — вказівка приборкати свої емоції, заховати кудись, удати, що життя триває, мовби нічого не сталося. Частіше це кажуть хлопцям, які нібито «не повинні плакати». Але ж заганяти емоції вглиб надзвичайно шкідливо! Вони нікуди не діваються з мозку, а починають проявлятися необґрунтованими тривогами чи хворобами без очевидної причини. Єдиний спосіб — прожити свої емоції, просумувати стільки, скільки потрібно психіці.
«Як ти міг зарадити цій ситуації?», «Ти сам винен»
Відчуття того, що ти сам винен у своїй невдачі, тільки більше засмучує. Цю фразу доречніше сказати згодом; обговорювати ситуацію варто після їжі та відпочинку.
Як діяти та що говорити у цей нестерпний момент, коли дитина засмучена через невдачу? Невербальне спілкування на першому місці: ваші жести, поза, вираз обличчя повинні транслювати: «Я співчуваю тобі та люблю тебе». Можна промовити це і вголос, обіймаючи дитину. Також можна додати: «Помилятися нормально. Я теж іноді помиляюся», «Ти отримав досвід, тому зможеш досягти більшого з його урахуванням. Якщо хочеш, поміркуймо разом, як це зробити».

Ольга Чепур, практичний психолог

zakarpatpost.net




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.