Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Для чого на Закарпатті заготовляють четвергову сіль

З Великоднем пов’язано на Закарпатті стільки прикмет, що майже жодне свято не овіяне стількома ритуалами.
Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» вирішила розібратися, у чому секрет популярності пасхальних забобонів, які не викорінюються з побуту наших земляків уже багато століть.
Сіль пов’язана з цілим рядом великодніх ритуалів. Крім того, що її кладуть у пасхальний кошик, ще й заготовляють четвергову – для вирішення різних проблем.
«Сіль із чистого четверга – такий самий важливий атрибут у хаті, як і свята вода, – ділиться думками Ірина Попович із Іршавщини. – Для цього кожен із родини, починаючи від найстаршого до найменшого, вранці у четвер перед Великоднем, має взяти жмуток солі і всипати на розгорнуту хустку. Її потрібно зв’язати, піти з нею в церкву і відстояти службу. Після цього треба сіллю обсипати хату, кожен куток, приказуючи: «Суллю хижу присипаю, всю злу силу виганяю». Також присоливши страву четверговою сіллю, дають її хворому. Він повинен одужати. Нею ж можна нагнати сварки сусідам, відібрати в інших гроші, робити привороти та знімати навроки».
Здавалося б, у такому побожному краї не може бути стільки забобонів. Але ж вони є! І хто їх стільки вигадав?
Ще дивніше, чому в деяких селах нашої області несуть на освячення шинку та ковбаси. А хтось, крім масла, ще й молоко.
Дуже багато повір’їв пов’язано також із самим випіканням пасхальних коржів, але оскільки більшість закарпатських ґаздинь нині їх купують, детально зупинятись на цих забобонах не будемо.

zakarpatpost.net




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.