Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Вся правда про закарпатських ромів: цифри, факти, звичаї та традиції

Найцікавіші фішки про ромів, їхні звичаї та традиції «Голосу Карпат» розповів голова «Об’єднання ромів Ужгорода» Мирослав Горват.
 
Загальна інформація

-         Роми – унікальний народ, який має свою мову, але не має алфавіту, не має писемності, а, головне, не має своєї країни.

-         Роми різних країн часто не розуміють одне одного на всі 100. Це все через те, що вони говорять на різних діалектах. Так, є спільні або однакові слова, але загалом мова відмінна. Ромська мова як англійська, вона – інтернаціональна.

-         Ромська громада існує на території Ужгорода вже понад 60 років;


Сім’я

-         На весілля та похорони обов’язково запрошують музиків, які грають вживу та співають.

-         Чоловіка собі дівчина може обрати сама, проте думка батька є дуже важливою. Трапляється, що хлопець краде дівчину, але такі випадки дуже поодинокі. Якщо вже ром украв дівчину, то її батько вже не має права відмовити.

-         Шлюби по домовленості відходять у минуле, але часто діти знають, що у них є «пара» ще з дитинства. Вони ростуть з цією думкою, а коли приходить час – одружуються.

-         Дівчата виходять заміж у 16-17 років, але з кожним роком цей вік підвищується. Раніше дівчата виходили заміж у 13-14 років. Зараз також є такі випадки, але їх не більше 3-4 на рік.

-         В сім’ї переважно по двоє-троє дітей, але у ромів, які ведуть табірний спосіб життя може бути і десять-дванадцять. Таких родин в Ужгороді є лише чотири-п’ять.

-         Наймолодша мама на Закарпатті мала 13 років, найстарша – 48. Своєрідний рекорд встановив хлопець у Виноградівському районі, який у 28 років став дідусем.

-         В сім’ї ґазда чоловік.

-         Жінкам працювати не можна, щоб не було контакту із зовнішнім світом. Вона повинна виховувати дітей та забезпечувати затишок вдома. Проте, це правило починає відходити в минуле, адже чоловіки стають більш прогресивними, змінюються їхні погляди на світ.

-         Розлучення в ромі дозволені, але це наслідок сучасного суспільства.

 
Традиції та звичаї

-         Головна родинна цінність - зберігати культуру народу, мову, навчати молодших повазі до старших, до родини і до традицій.

-         На святкування завжди збираються в найстаршого члена родини. Потім ідуть до наступного найстаршого в родині.

-         Готують у ромів тільки жінки. Страви переважно з м’яса, обов’язково готують бульйон з домашньої куриці, голубці, холодець та тістечка.

-         Традиційними стравами є бішмарма (великі галушки, декілька видів м’яса, цибуля) та меліни (колачі/завиванці/баники з горіхами, маком, домашнім солодким сиром).


Навчання та робота

-         В Ужгороді дві ромські школи. Навчання там здійснюється українською мовою.

-         Дедалі більше ромів здобувають середню спеціальну та вищу освіту. Переважно це інформатика, перукарська справа та візаж, соціальна робота.

-         Найбільше ромів працюють в комунальних службах. Багато хто займається бізнесом, продають одяг, продукти




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.