Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Наші успішні земляки розкрили секрети, як потрапити на роботу в провідні компанії світу

У невеликій частині американського штату Каліфорнія, на узбережжі затоки Сан-Франциско розташовані штаб-квартири кількох тисяч високотехнологічних компаній, серед яких Apple, Google, Intel, Tesla…

Кремнієву долину називають найбільшим інноваційним центром світу, місцем, де твориться майбутнє, пише Експрес.
У чому особливості життя та роботи у найбільшому технологічному центрі світу? Розповідають троє українців, що працюють там. Це Нік Білогорський, який зміг потрапити у Microsoft і Facebook, Арсен Костенко, що раніше працював у Sony, а зараз — у Twitter, та Олексій Шевченко, який заснував у долині власну компанію Grammarly.

— Коли у Кремнієвій долині з’явилися перші технологічні компанії?
Н. Білогорський: — Це було у 1910 році, у місті Пало-Альто заснували Federal Telegraph Corporation, що розробляла радіопередавальні технології.
У 1930 — 1940 роках стали з’являтися компанії, що обслуговували авіабазу та базу морського флоту США, розташовані неподалік. У наступні десятиліття багато компаній тут створили випускники Стенфордського університету.
Відтоді їхня кількість тільки збільшується. Нині в долині нараховується майже три тисячі компаній, у них працюють приблизно 400 тисяч осіб.
— Наскільки важко влаштуватися туди на роботу?
А. Костенко: — На 10 — 15 місць в одній компанії можуть претендувати по декілька тисяч кандидатів. Спершу вони спілкуються з рекрутером по телефону — перевіряється рівень володіння мовою та компетенції. Після успішної розмови запрошують на співбесіду в офіс.
Н. Білогорський: — Із потенційними кандидатами спілкуються рекрутери, дуже рідко — генеральний директор. Виняток — Ілон Маск. Набираючи штат для роботи над електромобілями Tesla, він донедавна спілкувався із кожним кандидатом особисто, навіть із тими, хто  влаштовувався просто охоронцем чи прибиральником. Тепер у Маска більше обов’язків, але він досі перевіряє багатьох потенційних кандидатів особисто.
Під час співбесіди в офісі кандидату одразу дають якесь практичне завдання. Перевіряють і на креативність: пропонують розв’язати логічну загадку або головоломку. Найбільше такі методи використовує Google. Для покращення мікроклімату в
колективі працівникам дозволяють рекомендувати своїх друзів чи знайомих. У Facebook за хорошу рекомендацію навіть передбачена премія.
— Чи існує в компаніях долини якийсь дрес-код?
О. Шевченко: — Ні, більшість одягаються просто зручно футболки, шорти, в’єтнамки.
А. Костенко: — Узагалі немає ніякого офіціозу. Ніхто нікого не кличе “містер” чи “місіс”. Навіть до генеральних директорів звертаються просто на ім’я.
— Які тут зарплати та умови праці? 
Н. Білогорський: — Найбільше платять Facebook, Google і Apple, там середня річна зарплата становить 125 тисяч доларів. Початківець на рік отримує мінімум 70 тисяч, а досвідчений спеціаліст рівня “сеньйор” — найменше 150 тисяч. Середній рівень зарплати у долині — приблизно 90 тисяч доларів на
рік, не враховуючи молоді компанії, які тільки розвиваються.
А. Костенко: — Компанії створюють кімнати відпочинку, ігрові кімнати, ресторани, басейни, спортзали, перукарні, бібліотеки, пральні. У Google, Microsoft, Cisco є дитячі кімнати. Деякі компанії пропонують своїм працівникам особливі умови: наприклад, Twitter може частково оплачувати оренду дому, Google платить за медичну страховку.
— Скільки коштує проживання у Кремнієвій долині?
О. Шевченко: — Житло дуже дороге. Середня ціна будинку становить 2 мільйони доларів. Однокімнатна квартира може коштувати 350 тисяч. Оренда у середньому обходиться у 7 — 8 тисяч доларів в місяць, але можна знайти житло для сім’ї з дітьми і за 2 — 3 тисячі. Половина зарплати багатьох працівників долини йде на оренду житла.
Н. Білогорський: — Тут доволі дорогі продукти. Пакет соку може коштувати 25 доларів. Харчування на місяць на людину обходиться мінімум у тисячу доларів. Рятує те, що в багатьох компаніях безплатні сніданки, обіди та перекуси. Найдешевший пакет медичного страхування коштує 170 доларів. Податки за проживання, наприклад для двокімнатної квартири, забирають півтори тисячі.
Тобто, якщо середня зарплата у долині 90 тисяч на рік (7,5 тисячі на місяць) — майже вся ця сума йде на прожиття.
— Скільки українців тепер працюють у компаніях долини?
Н. Білогорський: — Приблизно 200 українців. Вони працюють в Facebook, Google, Microsoft, Twitter тощо. Деяким вдалося створити власні компанії. Наприклад, Макс Левчин — віце-президент з технологій в Google, а раніше заснував PayPal. Ян Кум, який створив WhatsApp.
— І що, кожен може спробувати запустити там свій стартап?
Н. Білогорський: — Щороку у США запускають тисячі стартапів, але виживають одиниці. Щоб реалізувати свій проект, потрібні інвестори та дуже чіткий план розвитку. Найбільше ризикують зі стартапами в Google. Найперспективнішими вважаються проекти у галузі штучного інтелекту, альтернативної енергетики й електромобілів.
О. Шевченко: — Отримати фінансування можна двома способами: звернутися напряму до компаній або представити свою ідею на технологічних ярмарках, які відвідують інвестори.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.