Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Індустріальний туризм в Закарпатті

З таким різновидом туризму знайомить відомий туризмознавець Федір Шандор


Індустріальний туризм (промисловий туризм) – це дослідження туристами територій, будівель та інженерних споруд виробничого або спеціального призначення, а також будь-яких закинутих споруд з метою отримання психологічного, естетичного або дослідницького задоволення.
Цей різновид туризму володіє рисами молодіжної субкультури і англійською мовою звучить як “urban exploration” (міське дослідження).
Види індустріального туризму і міських досліджень:
1. Відвідання закинутих об’єктів, наприклад, великою популярністю користуються місцевості в Закарпатті: закинутий санаторій в селі Кваси, залишки РЛС в селіПістрялово, метеостанція «Білий слон», колишня військова база на Полонина Руна
2. Постпаломництво, тобто відвідання занедбаних десакралізованних об’єктів релігійного вшанування, наприклад, закриті храми, місця паломництва, предмети релігійного культу: храм Яна Непомуцького на Радванці (Ужгород), деревяний храм в Гукливому, монастирські печери Мукачева та Углі
3. Проникнення на території, що охороняються, а також території діючих промислових зон та зон, не створених для перебування в них людей – інфільтрація, наприклад, зони військових баз, армійські склади, хімічні заводи.
4. Дослідження підземних споруд (диггерство), наприклад, дренажних систем, каналізаційних колекторів, підземних рік, промислових тунелів: Малий Уж в Ужгороді, старі винні підвали Середнє, Мужієво та Ужгород
5. Прогулянки дахами (руфинг, руферство ), наприклад, подорожі дахами хмарочосів та багатоповерхівок: Ужгород, Мукачево
6. Пасивний та комерційний індустріальний туризм – це відвідання підприємцями вдалих об’єктів промисловості для запозичення позитивних моментів господарювання та можливого інвестування: Ужгород
7. Психогеографія. Туристи, що користуються психогеографією, вважають, що міський ландшафт, з яким часто стикається більшість людей, нав’язує певний спосіб взаємодії із середовищем – повсякденні маршрути, звичні почуття. Основним методом таких досліджень є **дрейф” (drift) — техніка швидкого проходу через мінливу атмосферу, засіб суб’єктивного перетворення міського простору. її цілями можуть бути відмова від звичайних мотивів для пересування, дослідження району, емоційна дезорієнтація учасника.
8. Урбанізм – це любов до міських пейзажів, сформована в результаті розширення, розвитку або навпаки, занепаду міських територій. Об’єктами особливого натхнення можуть стати будівлі певної архітектури. Багато митців надихаються видами на залізничні розв’язки та депо, атмосферою спальних районів, міських колодязів (згадаємо творчість Федора Манайло та Михайла Колодко), тупиків, дивних і незвичайних місць, доріг, що не використовуються. У країнах Європейського союзу діють туристичні фірми, що пропонують тури неафішованими куточками європейських міст.
9. Сурвівалізм (англ. survival – виживання) – виживання в екстремальних умовах. Це і комплекс дій, спрямований на збереження життя, здоров’я та нормальну життєдіяльність, і водночас виживання у важких і небезпечних умовах природи, міста, стихійних лих, військового конфлікту, економічних проблем, психологічного чинника.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.