Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Витокам футболу на Закарпатті – 125 років (ФОТО)

Ще Цицерон писав, що «історія – це свідок часів, світило істини, життя та пам’яті, учителька життя, вісниця старовини…». Тому ми й повинні пам’ятати історію та знакові в ній дати.

Зокрема, футбольній громаді краю необхідно знати про початок витоків та власне зародження футболу на Закарпатті – пише Володимир Тарасюк для ffz.org.ua.
Звичайно, коли йдеться про таке серйозне історичне питання, то вкрай важливо відповідально ставитися до «остаточних крапок». Зізнаюся відверто, спеціально цю тему в архівах не досліджував, проте довіряю, авторам, які над цим ретельно працювали. Зокрема визнаним авторитетам не лише у футбольних зокрема, а й спортивних колах області загалом – відомим діячам Василеві Федаку та Петру Крайняниці. Так, перший із них у своєму відомому виданні «Закарпаття у спортивному вимірі» (Ужгород, 1994) писав: «Попри всілякі «легенди» та «перекази» нам вдалося точно встановити час і шлях проникнення футболу в спортивне життя Ужгорода.
Сталося це 1893 року, коли під час літніх канікул угорське міністерство культури та освіти з метою ознайомлення викладачів гімнастики середніх шкіл Угорщини з новими м’ячевими іграми, в тому числі з тенісом, м’ячем з «вухом» та англійським копаним м’ячем тощо, провело у Будапешті загальнодержавний семінар. В ньому взяли участь викладачі ужгородської, мукачівської та берегівської гімназій. Усім трьом сподобалися нові види спорту, і особливо футбол. Після закінчення роботи семінару вони закупили по одному футбольному м’ячеві і привезли їх у свої учбові заклади».
Далі В.Федак зазначає: «І от настав очікуваний день дебюту закарпатського футболу – 15 серпня 1901 року. На першу офіційну товариську зустріч була запрошена відома на той час футбольна команда будапештського атлетичного клубу БАК, яка приїхала повним основним складом, враховуючи й інтернаціоналів… У сорокових роках автор цих рядків узяв інтерв’ю в одного з очевидців того матчу – доктора Ендре Тагі, який на початку століття був найяскравішою фігурою ужгородського спортивного життя».
Такі ж дані наводить і ще один діяч фізкультурно-спортивної галузі краю П.Крайняниця. У дослідженні «Історія закарпатського футболу», яке я особисто готував до друку вже після смерті Петра Івановича, він зазначав: «Що ж до витоків футболу, то тут відправною точкою є 1893 рік. Саме тоді в канікулярний період учитель гімнастики Іштван Медрецький у Будапешті (у той час Закарпаття перебувало в складі Австро-Угорської монархії) взяв участь у всеугорському семінарі, де його учасників ознайомили з іграми з м’ячем, у тому числі з футболом, і рекомендували ввести вправи з цих видів до програми занять з уроків гімнастики.
До речі, тоді ж був привезений і перший футбольний м’яч, з яким узяв старт майбутній футбольний марафон краю… Перше побачення з футболом справило на юних гімназистів добре враження. Організаторам і прихильникам гри вдалося спорудити спортивний майданчик, придбати комплект спортформи і сформувати першу студентську команду. На першу офіційну гру в серпні 1901 року до Ужгорода приїхали футболісти Будапештського атлетичного клубу (БАК) … Отже, 1901 рік прийнято вважати роком зародження футболу на Закарпатті». Справді, і В.Федак писав у вищезазначеній своїй книжці: «В 1991 році спортивна громадськість, десятки і сотні тисяч трудівників міст і сіл області відзначили славний ювілей – дев’яносторіччя закарпатського футболу».
Підбиваючи підсумки сказаного, є підстави твердити: якщо говорити про витоки футболу на Закарпатті, то 2018 року маємо їх 125-річчя. А якщо говорити про зародження, а отже, і наступне офіційне відзначення, то потрібно орієнтуватися на 2021 р., коли матимемо 120-річчя закарпатського футболу. Тим не менше, пам’ятаймо й першу дату, адже саме витоки послужили офіційному зародженню…

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.