Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

У Мінюсті заявили про кризу юридичної освіти

Майже 80% роботодавців змушені додатково навчати випускників юридичних факультетів.
Про це йдеться у результатах аналітичного дослідження, що презентовані Міністерством юстиції.

У Мінюсті повідомляють, що директоратом з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності було досліджено, наскільки сучасний стан підготовки випускників-юристів відповідає потребам юридичного ринку праці.

В опитуванні взяли участь 41 юридична компанія, 2 неюридичні організації та 33 центральні органи державної виконавчої влади.

За результатами проведеного дослідження понад 60% роботодавців визначили рівень підготовки сучасних випускників як низький. При цьому 37,2% представників юридичного бізнесу оцінили його як незадовільний, а 25,6% - як задовільний, що відповідає «двійці» та «трійці» за п’ятибальною шкалою.

«Майже 80% роботодавців змушені додатково навчати молодих фахівців. Більшість юридичних компаній (76,5%) самостійно довчає нових співробітників необхідним знанням та навичкам, серед яких найбільш затребуваними є: ділова англійська мова, уміння складати процесуальні документи та ефективно комунікувати на різних рівнях», - зазначають у Міністерстві юстиції.

Окрім цього, роботодавці визначили ключові практичні навички молодого фахівця. На їх думку випускник юридичного вишу повинен мати достатній обсяг практичних навичок, зокрема, складання юридичних документів, ділового спілкування та комунікації, аналітичного та критичного мислення, роботи з базами даних та реєстрами.

100% учасників дослідження вказали необхідність знання випускниками вишів іноземної мови. При цьому 68,9% вказують на необхідність володіння англійською, оскільки для юридичного бізнесу є бажаним рівень володіння іноземною мовою, що дає можливість вести переговори, складати правові документи та здійснювати їх переклад.

За словами генерального директора директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Владислава Власюка, сьогодні в Україні відбувається процес реформування юридичної освіти. Однією із передумов цієї реформи є невідповідність рівня та змісту підготовки правників нинішнім потребам ринку праці, що підтверджується результатами дослідження.

«Це свідчить про кризовий стан юридичної освіти. Отримані дані дають можливість зрозуміти, які саме юристи потрібні юридичним компаніям, юридичним відділам та державній службі. Це може бути підказкою для закладів вищої освіти як планувати свою діяльність з підготовки правників, а також сигналом професійним спільнотам», - наголосили у Міністерстві юстиції.
               




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.