Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому українські Вузи готують потенційних безробітних

В Україні завершується вступна кампанія. Експерти ринку праці стривожені: багато вступників сьогодні стануть клієнтами служби зайнятості. Причина: українські ВНЗ готують фахівців, які не відповідають вимогам бізнесу.

Серед найбільш популярних професійних напрямків цього року стали філологія, право і менеджмент. У минулому році на першому місці була економіка. Вибір серйозно лякає фахівців з підбору кадрів.

“Багато абітурієнтів, які вступають на гуманітарні професії, ризикують через п'ять років поповнити чергу в службі зайнятості“, - говорить HR-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна. За її словами, така кількість юристів, філологів та економістів ринку не потрібно ні зараз, ні через п'ять років.

“Зараз є колосальний дефіцит інженерів, слюсарів, конструкторів, електромонтерів, електрогазозварників. Причому, всі ці вакансії добре оплачуються. Наприклад, молодий інженер відразу після вузу цілком може розраховувати на $500 у перший рік роботи на виробництві. Але дуже багато хто цього не знає“, - зазначає Пашкіна.


 

Такий попит на робочі спеціальності, за словами експерта, з'явився наслідком виходу на український ринок великої кількості іноземних компаній, які відчувають гостру потребу у молодих фахівцях, правда, зі знанням англійської мови.

Хто заробляє більше всіх

Однією з найбільш високооплачуваних професій в Україні залишається IT-сфера. Програмні розробники з великим досвідом можуть розраховувати на зарплату до 100 тис гривень, проте від них вимагається додатково бездоганне знання англійської мови і гарантії того, що вони в будь-який момент зможуть відправитися в закордонне відрядження.

Високий дохід мають і ті, хто працює у сфері авіації. Наприклад бортпровідники в Україні можуть заробляти і 25, і 50 тисяч гривень в місяць, залежно від авіакомпаній і дальності рейсів. На третьому місці, із середнім доходом в 11-12 тисяч гривень, виявилися представники фармацевтики. Трохи менше - близько 10-11 тисяч гривень в місяць заробляють страховики, фінансисти, і ті, хто працює у сфері інформації і телекомунікацій. А замикають п'ятірку наукові діячі, працівники транспортної та промислової галузей, які щомісяця отримують 6-8 тисяч гривень.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.