Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Делегація від Рахівщини взяла участь у святкових заходах, присвячених Дню української мови в Румунії

Наприкінці минулого тижня, на запрошення Союзу українців Румунії, голова Рахівської районної державної адміністрації Павло Басараба, голова районної ради Василь Дан і депутат райради Микола Беркела відвідали Бухарест, повідомляє прес-служба Рахівської РДА.

Метою поїздки стала участь делегації з Рахівщини у святкових заходах, присвячених Дню української мови в Румунії.
До слова, нещодавно Палата депутатів Румунії прийняла законопроект про оголошення 9 листопада Днем української мови. Згідно з нормативно-правовим актом, з нагоди святкування у містах, де є українські меншини, проводитимуть різні культурні заходи. Загалом українська нацменшина займає в Румунії третє місце за чисельністю. Закон передбачає створення спеціальних теле- та радіопрограм громадськими телебаченням і радіо. Крім цього, освітньо-культурні заходи зможуть проводити і навчальні заклади, в яких навчальний процес здійснюється українською мовою.
На урочистостях з нагоди святкування, поряд із представниками українського уряду, гостями з Буковини і Галичини, виступив голова Рахівської РДА Павло Басараба.
- 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Неймовірно приємно, що українці Румунії тепер теж матимуть змову відзначати свято своєї рідної мови на державному рівні. Народна мудрість стверджує: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Але я впевнений, що без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. Отож, бажаю всім українцям утверджувати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, - зазначив Павло Басараба.
Після урочистостей делегація від району відвідала будівлю Парламенту Румунії та святковий концерт присвячений українській культурі.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.