Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Обсерваторія на горі Піп Іван може знову запрацювати (ВІДЕО)

Вище неї – тільки хмари. Білий Слон — колишня астрономічна і метеорологічна обсерваторія на горі Піп Іван досі вражає туристів своєю величчю.
Діяла вона в 1938-1941 роках. Та після другої світової будівля спорожніла. Однак нещодавно з’явився шанс відновити діяльність обсерваторії. У 2012 році міністерство культури Польщі скерувало 70 тисяч доларів на її відновлення. Виділення коштів заплановано в рамках грантової програми, партнером якої є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.
Побачити напівзруйновані бетонні споруди, залишки військових об’єктів на вершинах карпатських гір – не рідкість. Та над цієї будівлею час ніби не владний. Обсерваторія з дивною назвою «Білий слон», збудована на горі Піп Іван наприкінці 30-тих років минулого століття, досі височіє над Карпатами. Саме тут 80 років тому перерізали стрічку і відкрили унікальний астрономічно-метеорологічний осередок, у якому встановили найсучасніше на ті часи обладнання та працювали відомі польські вчені.
Після другої світової будівля спорожніла. Та вже колишня обсерваторія досі вражає туристів своєю величчю.
Деякі науковці вважали будівництво в такій важкодоступній місцевості дорогою та безглуздою справою. Білий слон був для них вираженням чогось масивного і абсолютно непрактичного з точки зору науки. Так як би не було, обсерваторію таки побудували.
​ 
               




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.