Головна > Новини / Закарпаття > Єдина в Україні ферма, де займаються відродженням закарпатських буйволів, знаходиться на Виноградівщині

Єдина в Україні ферма, де займаються відродженням закарпатських буйволів, знаходиться на Виноградівщині


12-06-2018, 12:00. Розмістив: redaktor
Перша та єдина в Україні ферма, де займаються відродженням закарпатських буйволів, знаходиться у с. Олешник поблизу Виноградова. «Карпатський буйвіл» працює третій рік і вже налічує 50 голів традиційних для Закарпаття тварин, передає «Сегодня».


«Ми їх не годуємо жодними комбікормами, жодними біодобавками. Усе збіжжя – з власних полів, які удобрюються виключно буйволиним гноєм. Це робиться для того, щоб подовжити тривалість життя самої тварини і зберегти якість молока», – говорить Інна Левдар, адміністратор буйволиної ферми.
Буйволів випасають на невеликій земельній ділянці поряд з фермою. Але за нею потрібно пильно слідкувати, оскільки тварини їдять усе, що їм потрапляє до рота. Траплялися прикрі випадки, коли буйволи їли пластикові пляшки та пакети, тому зранку перед випасом, працівники ферми йдуть перевіряти чистоту поля.
На сьогоднішній день ферма не приносить прибутку, але користується неабияким попитом у туристів. Тут проводять екскурсії та дегустації, а зароблене вкладають у розвиток.
Одна буйволиця на день дає до 9 літрів молока. Проте подоїти себе вони дозволяють лише тим, кого добре знають і кому довіряють.
Буйволине молоко біліше за кольором та жирніше за коров’яче, має солодкуватий смак.
«Буйволине молоко біліше за рахунок того, що у ньому немає казеїну. Жирність молока становить 12%, але попри це воно є дієтичним», – говорить Левдар.
З нього тут виготовляють сметану, масло, згущенку та кілька видів сиру, серед яких – унікальна авторська моцарела ді-буффало. На фермі завірють: уся продукція натуральна, тому зберігається не більше тижня.

Повернутися назад